IZBAČEN IZ SUDNICE

POGLEDAJTE MLADIĆEVO DIVLJANJE U SUDNICI TIJEKOM ČITANJA PRESUDE: ‘Lažete, mamicu vam j***m’

Predsjednik raspravnoga vijeća na suđenju Ratku Mladiću, Alphons Orie, naložio je da se bivši zapovjednik Vojske RS ukloni iz sudnice jer je ometao postupak.

Prije toga Orie je proglasio stanku, koja je trajala 45 minuta jer je Mladić navodno imao povišen krvni tlak.

Mladićev odvjetnički tim je zbog visokog krvnog tlaka zatražio odgodu daljnjeg čitanja i izricanja presude. Tlak mu je navodno viši od 180/80 i boje se smrtnog ishoda.

Sudac je odbio Mladićev zahtjev i odlučio nastaviti čitanje presude. Zamolio je i da Ratka Mladića izvedu iz sudnice.

“Lažete, mamicu vam j***m”, viknuo je Mladić sucima.

“Ja sam prilično uzbuđen, jer ovo što vi govorite je čista laž! Sve je laž to što si rekao!”, rekao je Mladić.

Sudac Orie je nastavio čitati obrazloženja iz presude nakon što je Mladić izbačen iz sudnice.

Prije stanke raspravno vijeće ICTY-ja potvrdilo je da je u srpnju 1995. genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u šest drugih općina istočne Bosne, kako se to tvrdilo u optužnici protiv zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.

Sud je na izricanju presude Mladiću zaključio da su se u općinama Foči, Ključu, Kotor Varošu, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici dogodili zločini nad nesrpskim stanovništvom, ali da njihova namjera nije bila istrebljenje naroda.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je u BiH bio oružani sukob i da su zločini počinjeni u toj državi imali obilježja sustavnih, masovnih i raširenih djela.

Takve je zaključke prvostupanjsko vijeće donijelo i u presudi bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na 40 godina zatvora.

Mladić je u Haagu optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine. U završnoj riječi tužiteljstva u prosincu 2016. godine za njega je zatražena kazna doživotnog zatvora dok je obrana predložila da ga se oslobodi svih optužbi.

Povratak na Net.hr