KIŠA NIJE STALA 4 DANA

ITALIJOM HARAJU BUJICE I POPLAVE: ‘Zatvorili smo škole, mostove… Bojimo se najgoreg!’

Dramatične slike stižu iz talijanskih regija Pijemonta i Ligurije gdje su obilne kiše uzrokovale poplave zbog kojih su dijelovi gradova poptuno odsječeni, a u tijeku je i evakuacija.

Gradonačelnici više mjesta upućuju vapaje: “Bojimo se najgoreg!”, dok nevrijeme i dalje hara sjeverozapadom zemlje. Kako javljaju talijanski mediji, posebno je teška situacija u Cuneu, gdje je još u nedjelju navečer počela padati kiša, a oborine nisu stale sve do danas.

Prema podacima što ih je objavio Meteoweb, u mjestu Ponte di Nava sul Tanaro od ponoći je palo čak 162  milimetara kiše po metru četvornom, odnosno ukupno 420 milimetra u posljednja tri dana. U većini mjesta količina oborina prešla je sto milimetara u danu.

Vrtoglavi porast vodostaja

Rijeka Tanaro zbog toga se podigla iznad ‘kritične razine’ i poplavila brojne dijelove regije.

“Bojimo se da će se ponoviti poplave kakve smo vidjeli 1994. godine”, riječi su gradonačelnika Garessia Sergia Di Steffana. “Rijeka je podijelila naš grad na dva dijela. Zatvorili smo sve mostove, tvornice i škole. I kafići i trgovine u središtu grada su potopljeni. Zapravo smo potpuno odsječeni. Samo srećom još nema ljudskih žrtava”, opisao je dramatičnu sitaciju gradonačelnik.

U središtu Ormea otvorila se rupa u zemlji i povukla tri vozila. Nitko pritom nije ozlijeđen, no zgrada u čijoj blizini je došlo do urušavanja zemlje preventivno je evakuirana.

U porastu je i vodostaj rijeke Pinerolese u okolici Torina, a svi kanali potpoljeni su na potezu između Cavoura i Villafrancea, te Barge-Cardèa.

Hitan sastanak civilne zaštite

Zbog opasnosti od izlijevanja vode talijanska uprava za ceste, Anas, prekinula je promet državnom cestom 28 između Colle di Nava do Garessia, te dalje do granice s Liguriom, u mjestu  Bagnasco.

Zbog ovog nevremena već je održan hitni sastanak uprave za civilnu zaštitu. Za cijelu regiju izdano je crveno upozorenje, budući da su vodostaji mnogih rijeka i dalje u porastu, među njima posebno potoka Roja, Nervia, Argentina, Arroscia, Neva i Centa.

Osim obilne kiše probleme uzrokuje i snažan vjetar, sjeveroistočnog smjera. U nekim mjestima, kao što je Fontana Fresca, zabilježeni su udari i do sto kilometara na sat.

Prognostičari ne najavljuju smirivanje vremena što predstavlja dodatnu opasnost, te mogućnost porasta vodostaja koji bi mogli izazvati poplave katastrofičnih razmjera.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr