Play ponuda

Otpuštaju 15 tisuća državnih službenika - i zapošljavaju nove

shimmer fallback

Dugo su se stranke u Grčkoj oko toga prepirale, ali sada je odluka pala i u parlamentu: do kraja 2014. će biti otpušteno 15.000 državnih službenika.

6.5.2013.
11:09
Play ponuda

Grčkim Ustavom je od 1911. državnim službenicima garantirano da ne mogu biti otpušteni, i to s dobrim razlogom. Jer, oni su do tada bili "bespomoćne žrtve stranačkih interesa". Svaki novi premijer bi davao sebi za pravo da one koji su do tada obavljali državne poslove otpušta i dovodi članove svoje stranke. No, posljednjih godina se otišlo u sasvim drugu krajnost.

Naime, ni državne službenike koji su se debelo ogriješili o službu praktično nije bilo moguće otpustiti. A do kakvih sve apsurda to može da dovede govori i slučaj policajca Epaminondasa Korkoneasa o kojem piše atenski list Etnos. Naime Korkoneas je 2008. u Ateni nasred ulice ubio 15-godišnjeg mladića i zbog toga dobio doživotnu kaznu zatvora, a i dalje dobiva 30 posto svoje policijske plaće. Kako je to uopće moguće? Na to odgovara Marija Psara, novinarka lista Etnos, koja je pratila čitav proces.

"Suspenziju državnog službenika i isplatu njegove zarade može izreći samo Disciplinska komisija policije. Naše istraživanje je pokazalo da je njegov odvjetnik, znajući sve to, vješto igrao i tek kada je stvar dospjela u javnost, Disciplinska komisija se sastala po tom pitanju", kaže Psara a prenosi Deutsche Welle.

Ne radi, a prima plaću

Slučaj ovog policajca nije jedini, već posljednjih dana na vidjelo izlazi sve više sličnih primjera. Riječ je o dvojici članova Gradskog vijeća Pagajona koji su ubili tamošnjeg gradonačelnika, a danas sjede u zatvoru i primaju polovicu svoje plaće. Ili slučaj bivšeg financijskog direktora Soluna koji u zatvoru sjedi zbog pronevjera. On i dalje dobiva 25 posto svoje nekadašnje plaće. Tu je i priča o državnom službeniku za kojeg se otkrilo da već deset godina zabušava i ne radi doslovno ništa, a da za to dobiva punu plaću.

Međutim, s tim je sada gotovo, barem je tako obećala grčka vlada. 1.500 državnih službenika koji su počinili krivična djela bit otpušteno, a do kraja 2014. bez posla će zbog restrukturiranja ostati još 13.500 državnih službenika.

Ova odluka će obradovati i tzv. Trojku koju čine Europska središnja banka, MMF-a i Europska komisija , a koja već duže vremena Grčkoj savjetuje smanjenje državnog aparata. No, zabrinjava i najava ministra unutarnjih poslova koji kaže da neće biti samo otpušteno 15.000 ljudi, već da je planirano i da se otvori isto toliko novih radnih mjesta.

Politički analitičar i bivši glasnogovornik vlade Dimitris Ciodras to ovako objašnjava: "Otpuštanje službenika nije mjera štednje, već je riječ o prvom koraku u reformi državne administracije. Dakle, ne radi se o tome da će se otpuštanjem uštedjeti 300 milijuna eura, već će se nekvalificirani i neproduktivni radnici zamijeniti mlađim kolegama. I problem nije u broju državnih službenika, već to što posao nisu dobili zbog svoje stručnosti već raznim rodbinskim i stranačkim vezama."

Play ponuda
Play ponuda