OTKRIVEN PRAVI UZROK SMRTI GEORGA FLOYDA: / Vještaci se slažu da je riječ o ubojstvu, samo je pitanje tko je ubojica

Image
Foto: Screenshot: Facebook/Darnella Frazier

Prema novoj obdukciji, za smrt Georga Floyda nije kriv samo policajac koji je koljenom pristiskao vrat nego i dvojica drugih policajaca

2.6.2020.
9:36
Screenshot: Facebook/Darnella Frazier
Play logo

George Floyd (46) preminuo je nakon privođenja na ulici. Reagirajući na dojavu kako Floyd pokušava podvaliti krivotvorenu novčanicu od 20 dolara, za koju se kasnije ispostavilo da je važeća, policajac je prilikom privođenja držao Floyda prikovanog za tlo držeći mu koljeno na vratu gotovo devet minuta. Floyd je preminuo ubrzo nakon što je pao u nesvijest.

Dan nakon smrti, policija je u službenom priopćenju tvrdila da se "Floyd opirao uhićenju", kako je "djelovao kao da je pod utjecajem opijata" te da ima "zdravstvenih teškoća", a preminuo je zbog zdravstvenih problema koje je postupanje policije samo pogoršalo. Nekoliko sati kasnije objavljena je šokantna snimka brutalnog privođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je naknadno suspendirala uključene policajce, a djelatnik koji je koljenom gušio Floyda optužen je za ubojstvo.

Image
ŠIRI SE VAL NASILJA: /

Bacili suzavac na mirne prosvjednike da se Trump može slikati s Biblijom: 'Poslat ću vojsku i ugušiti sve nerede!'

Image
ŠIRI SE VAL NASILJA: /

Bacili suzavac na mirne prosvjednike da se Trump može slikati s Biblijom: 'Poslat ću vojsku i ugušiti sve nerede!'

Obitelj tražila neovisnu obdukciju

Obdukcija pokazuje da Floyd nije imao zdravstvenih problema koji bi uzrokovali njegovu smrt odnosno koji bi joj pridonijeli", zaključio je liječnik Michael Baden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je dobrog zdravlja", dodao je Baden, prebacujući time težište krivnje na policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dokazi upućuju na zaključak da je uzrok smrti mehanička asfiksija i da je posrijedi ubojstvo", kazala je doktorica Allecia Wilson sa Sveučilišta Michigan koja je također sudjelovala u obdukciji.

Neovisnu obdukciju zatražila je Floydova obitelj. Zaključci dvoje liječnika suprotni su početnim zaključcima službene obdukcije da su među razlozima smrti i bolest koronarnih arterija i visoki tlak. Završno službeno izvješće još nije objavljeno. Naknadno je službeni liječnik objavio da je Floyd ubijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"George je umro jer nije imao zraka, trebalo mu je zraka", naglasio je glavni odvjetnik obitelji Ben Crump. Ističe kako prema obdukciji nije kriv samo policajac koji je pritiskao vrat, nego su smrti pridonijela i druga dvojica policajaca koji su mu pritiskali leđa te kako bi i oni trebali biti optuženi, prenosi NY Times.

Rasno motivirano nasilje

Smrt 46-godišnjeg Afroamerikanca prilikom uhićenja potaknula je val prosvjeda širom SAD-a, otvarajući iznova pitanje rasno motiviranog policijskog nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici uglavnom od policije zahtijevaju da prestane diskriminirati Afroamerikance, često uz slogan "Životi crnaca su važni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponašanje policije u pojedinim gradovima, uključujući Minneapolis, pokazuje da ne slijedi načelo stišavanja napetosti, a mjestimično su i brutalni prema prosvjednicima. Stotine su građana uhićene, a policija je ozlijedila i nekoliko novinara, podsjeća dpa.

U nekim pak slučajevima policija surađuje s prosvjednicima kako bi stišala napetosti, podržavajući čak njihove zahtjeve za reformama.

Bijeli policajac Derek Chauvin kojeg se na snimci vidi kako koljenom pritišće Floydov vrat optužen je prošlog tjedna za ubojstvo iz nehata, a trojica njegovih kolega dobila su otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump bijesan na guvernere zbog slabe reakcije

Guverner savezne države Minnesote u kojoj je Floyd umro izjavio je da "na našim ulicama drugu noć zaredom vladaju sigurnost i red", zamijenivši nasilje koje je vladalo prošlog tjedna.

"Imamo priliku, promijenili smo smjer kojim je sve ovo krenulo", kazao je Waltz, najavljujući i djelomičnu demobilizaciju Nacionalne garde.

Predsjednik Donald Trump poručio je pak u ponedjeljak guverneru da je njegova država "predmet sprdnje u cijelom svijetu" zato što nije dovoljno agresivno reagirala prve noći prosvjeda, izvijestio je CNN. Uzrujani je Trump na video-konferenciji iza zatvorenih vrata od guvernera nekoliko saveznih država zatražio da oštrije postupaju prema prosvjednicima, čuje se na audiosnimci koju je emitirala televizijska kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morate dominirati, ako nemate kontrolu, gubite vrijeme. Pregazit će vas. Izgledat ćete kao gomila budala", kazao je predsjednik, nazivajući guvernere "slabićima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog vikenda Bijela kuća opovrgnula je tvrdnje o sistemskom rasizmu u SAD-u, priznajući tek da u pojedinim policijskim odjelima ima "trulih jabuka". Trump je u nizu objava na Twitteru za nerede optužio ekstremnu ljevicu i anarhiste, nastojeći ih povezati s Demokratskom strankom.

Trump zaprijetio: Poslat ću vojsku i ugušiti sve nerede u zemlji

Nasilje u SAD-u ponovno je u ponedjeljak navečer, sedmu noć zaredom, buknulo, unatoč ranijim upozorenjima predsjednika Donalda Trumpa da će upotrijebiti vojsku kako bi zaustavio prosvjede. Prosvjednici su zapalili striptiz centar u Los Angelesu i pljačkali trgovine u New Yorku. U Hollywoodu su deseci ljudi opustošili ljekarnu nakon što su razbili prednja vrata. Prozori su razbijeni i na obližnjem Starbucksu i na dvama restoranima prije nego li je gomila pobjegla pred policijom.

Play logo

Predsjednik Donald Trump kazao je da će u glavnom gradu rasporediti tisuće vojnika, najavljujući u ružičnjaku Bijele kuće da će "trenutno" ugušiti nemire u zemlji. Rekao je da će poslati vojsku i ugušiti sve nerede u zemlji. Pozirao je i fotografirao se ispred oštećene crkve koja se nalazi u blizini Bijele kuće. Kako bi se Trump mogao u miru fotografirati s Biblijom u ruci, policija je morala rastjerati mirni prosvjed. Koristili su suzavac i gumene metke kako bi otjerali prosvjednike koji nisu bili nasilni.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo