Play ponuda

ŠIRI SE VAL NASILJA: / Bacili suzavac na mirne prosvjednike da se Trump može slikati s Biblijom: 'Poslat ću vojsku i ugušiti sve nerede!'

Image
2.6.2020.
8:16
Play ponuda

Nasilje u SAD-u ponovno je u ponedjeljak navečer, sedmu noć zaredom, buknulo, unatoč ranijim upozorenjima predsjednika Donalda Trumpa da će upotrijebiti vojsku kako bi zaustavio prosvjede. Prosvjednici su zapalili striptiz centar u Los Angelesu i pljačkali trgovine u New Yorku. U Hollywoodu su deseci ljudi opustošili ljekarnu nakon što su razbili prednja vrata. Prozori su razbijeni i na obližnjem Starbucksu i na dva restorana prije nego li je gomila pobjegla pred policijom.

Američka vojska znatno povećava broj pripadnika Nacionalne garde u glavnom gradu, a u blizini su raspoređeni i vojnici radi mogućeg odgovora na prosvjede, izjavio je dužnosnik ministarstva obrane. Prosvjedi su izbili širom zemlje zbog smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda koji je umro nakon što mu je bijeli policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

Image
TRUMP UZRUJAN ZBOG NEREDA, NAREDIO GUVERNERIMA: /

'Morate dominirati, pregazit će vas. Izgledat ćete kao gomila budala'

Image
TRUMP UZRUJAN ZBOG NEREDA, NAREDIO GUVERNERIMA: /

'Morate dominirati, pregazit će vas. Izgledat ćete kao gomila budala'

Trumpove 'prijetnje'

Predsjednik Donald Trump kazao je da će u glavnom gradu rasporediti tisuće vojnika, najavljujući u ružičnjaku Bijele kuće da će "trenutno" ugušiti nemire u zemlji. Rekao je da će poslati vojsku i ugušiti sve nerede u zemlji. Pozirao je i fotografirao se ispred oštećene crkve koja se nalazi u blizini Bijele kuće. Kako bi se Trump mogao u miru fotografirati s Biblijom u ruci, policija je morala rastjerati mirni prosvjed. Koristili su suzavac i gumene metke kako bi otjerali prosvjednike koji nisu bili nasilni.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Gradonačelnici i guverneri moraju osigurati premoćnu policijsku silu dok se nasilje ne utiša", izjavio je Trump. "Ako grad ili savezna država odbiju poduzeti mjere potrebne da se zaštiti život i imovina njihovih stanovnika, poslat ću američku vojsku i brzo riješiti problem umjesto njih", poručio je.

U tom je trenu policija u blizini Bijele kuće ispalila suzavac i gumene metke na mirne prosvjednike. Reutersov fotograf Jonathan Ernst svjedočio je nasrtaju policije, uključujući policajce na konjima, na prosvjednike u Parku Lafayette, preko puta predsjedničke rezidencije.

Odluka o slanju vojnika na ulice

Gradonačelnik Washingtona oštro je kritizirao Trumpov odnos prema krizi. Odvojeno je neimenovani visoki dužnosnik ministarstva obrane za Reuters izjavio da je u glavnom gradu mobilizirano svih 1200 pripadnika Nacionalne garde te da pet saveznih država šalje još 600 do 800 njih koji bi u Washington mogli stići do večeri po lokalnom vremenu.

Drugi dužnosnik ministarstva obrane kazao je da neki pripadnici nacionalne garde nose smrtonosno oružje. Na širem području grada raspoređeni su i vojnici, uključujući vojnu policiju i inženjeriju, i spremni su intervenirati ukaže li se potreba.

Nadamo se da s obzirom na pojačane snage Nacionalne garde to neće biti potrebno, kazao je prvi dužnosnik. "Odluku o slanju vojnika na ulice morao bi u ovom trenutku donijeti predsjednik", dodao je.

Mjere će u ministarstvu pravosuđa koordinirati ministar obrane Mark Esper, načelnik glavnog stožera general Mark Milley i državni odvjetnik William Barr, navodi.

Odbor za dodjelu Pulitzerove nagrade osudio policijske napade na novinare

Odbor za dodjelu Pulitzerove nagrade izrazio je podršku novinarima koje je policija maltretirala i napala dok su pratili prosvjede zbog smrti Georgea Floyda prilikom uhićenja.

Novinari su napadnuti na prosvjedima širom SAD-a koji su buknuli zbog smrti Floyda, 46-godišnjeg crnca koji je umro pri uhićenju nakon što mu je policajac gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

Policija namjerno puca na novinare gumenim mecima, šprica ih suzavcem i paprenim sprejom, stoji u izvješću Odbora izvjestitelja za slobodu tiska (RCFP), objavljenom u nedjelju. Odbor je osudio "napade na slobodno i neovisno novinarstvo i njegovo gušenje". Novinarstvo je ključno za demokraciju koja se temelji na informiranim građanima, podsjetili su.

Uhićeni i ozlijeđeni novinari

Izvjestitelj CNN-a Omar Jimenez uhićen je 29. svibnja za vrijeme prijenosa uživo prosvjeda u Minneapolisu unatoč tome što je policiji pokazao novinarsku iskaznicu i kazao im da će se udaljiti.

shimmer fallback
shimmer fallback

U Louisvilleu su u petak navečer novinarka Kaitlin Rust i fotoreporter James Dobson pogođeni plastičnim kuglicama s paprenim sprejom koje je navodno ispalila policija, piše New York Times. Odbor za dodjelu Pulitzerove nagrade poziva vlasti da pokrenu istragu o tim incidentima i sankcioniraju odgovorne.

"Ključno je da novinari sigurno obavljaju ključnu, prvim člankom Ustava zaštićenu zadaću izvješćivanja o javnim događajima u vrijeme dubokih podjela i napetosti u društvu", stoji u izvješću odbora.

Guterres pozvao na mirne prosvjede, američke čelnike na suzdržanost

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je Amerikance koji prosvjeduju protiv rasne nejednakosti i pretjerane upotrebe policijske sile da to čine mirno, a američke čelnike i vlasti da ih poslušaju i pokažu suzdržanost, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric. Dujarric je odgovorio na val američkih prosvjeda zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda za vrijeme policijskog privođenja u Minneapolisu prije tjedan dana.

Neki od uglavnom mirnih prosvjeda pretvorili su se u građanske nemire u mnogim gradovima.

"Kritika se mora čuti, ali mora biti izražena na miran način a vlasti moraju pokazati suzdržanost u odgovoru na prosvjednike", rekao je Dujarric novinarima.

"U SAD-u - kao i u bilo kojoj zemlji na svijetu - raznolikost je bogatstvo a ne prijetnja, ali uspjeh raznolikih društava u svakoj zemlji zahtijeva veliko ulaganje u društvenu koheziju", rekao je.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je ministarstvo pravosuđa i istražitelje FBI-ja da istraže Floydovu smrt, međutim nije dao značajniju javnu izjavu u svrhu smirivanja krize.

Napisao je nekoliko tvitova opisujući prosvjednike kao "razbojnike", te pozvao gradonačelnike da "budu čvršći", zaprijetivši upotrebom vojske protiv prosvjednika.

Što se tiče pretjerane upotrebe sile protiv prosvjednika, Dujarric je rekao da će svi slučajevi biti istraženi. "Uvijek smo govorili da policijske snage širom svijeta moraju imati primjerenu obuku za poštivanje ljudskih prava te da se mora ulagati u društvenu i psihološku potporu policiji kako bi ispravno radila svoj posao". George Floyd umro je prošlog tjedna nakon što mu je policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka. Neovisna autopsija pokazala je, suprotno preliminarnom policijskom izvješću, da je umro od gušenja.

Play ponuda
Play ponuda