TEKTONSKI AKTIVNO PODRUČJE

OTKRIVEN NOVI RASJED! Tlo podrhtava već tjedan dana, milijuni ljudi strahuju od razornog potresa: ‘Nismo još imali ovakvo upozorenje’

Znanstvenici iz Scripps Instituta za oceanografiju na kalifornijskom sveučilištu San Diego i znanstvenici iz Seizmološkog laboratorija u Nevadi objavili su svoje otkriće o potencijalno značajnom rasjedu koji leži duž istočnog ruba jezera Salton.

Prisutnost takvog rasjeda koji leži paralelno s onim rasjedom u San Andreasu, mogla bi značajno utjecati na trenutne seizmičke aktivnosti u cijeloj regiji koja uključuje i šire područje Los Angelesa.

‘Kako bi se pomoglo preciznijom procjenom seizmičke opasnosti te se smanjio rizik na tektonski aktivnom području, ključno je ispravno identificirati i locirati ovakve rasjede prije nego što se potres dogodi’, rekla je Valerie Sahakian iz Scripps instituta, prenosi phys.org .

Stanovnici južne Kalifornije uče kako živjeti uz velik rizik od potresa. No tijekom prošlog tjedna, strah od potresa dodatno je pojačan i teško je bilo razmišljati na način da su potresi normalan dio života na tom području.

Užurbane pripreme za potres

Brojne seizmičke aktivnosti na području jezera Salton Sea koje su počele prije tjedan dana, potaknule su znanstvenike da upozore stanovništvo kako postoji rizik od snažnog potresa u blizini San Andreasa, piše LA Times. Do jučer se taj rizik ipak nešto smanjio i kalifornijski ured za hitne službe danas je priopćio da opasnosti više nema. Upozorenje je ipak imalo utjecaja: neki su ubrzano provjeravali imaju li sve potrebno za slučaj potresa, dok su se drugi pripremali tako što su učvršćivali police u zidu, stavljali sigurnosne kvačice na kuhinjske ormariće i lijepili televizore kako se ne bi uništili u eventualnom potresu.

Okrug San Bernardino povukao je dosad nezapamćeni potez – tijekom jučerašnjeg je dana bila zatvorena gradska vijećnica zbog straha od urušavanja ako dođe do potresa.

‘Nismo još imali ovakvo upozorenje. Ne mislimo da ono znači sigurnu katastrofu, ali poduzimamo sve potrebne mjere sigurnosti. Brinemo se za sigurnost javnosti i naših zaposlenika’, rekao je Mark Scott, voditelj okruga.

Opasne građevine u San Bernardinu

San Bernardino je jedan od gradova s najvećom koncentracijom nearmiranih zidanih zgrada koje su pod najvećim stupnjem rizika u slučaju potresa. Tamošnja je gradska vijećnica izgrađena prije potresa koji se dogodio 1971. godine, a nakon tog se potresa seizmička aktivnost znatno promijenila.

‘Drugi su potresi promijenili seizmičke aktivnosti u Kaliforniji pa je tako gradska vijećnica u San Bernardinu primjer nečega što danas nikako ne biste izgradili na taj način’, rekao je Scott i dodao da se trošak obnove te zgrade, ukoliko bi ona bila oštećena u potresu, procjenjuje na više od 20 milijuna dolara. Za grad s financijskim poteškoćama, to je velik izazov.

Seizmolog iz Američke geološke službe Rob Graves rekao je da se rizik od potresa u San Andreasu smanjuje, no nije na nuli, što znači da još uvijek postoji šansa za manji potres, a svaka seizmička aktivnost je razlog za zabrinutost jer bi to moglo dovesti do snažnog potresa.

Važno je upozoriti javnost

Te su seizmičke aktivnosti započele 26. rujna i izazvale su niz malih potresa na dubili 5-12 kilometara. Najsnažniji se potres dogodio tog jutra, 4.3 stupnja po Richteru, slijedio je još jedan iste jačine te večeri, a zatim se dogodio još jedan potres, nešto slabiji.

Otkako su senzori za potrese postavljeni na tom području 1932. godine, ovo je tek treći puta da je zabilježena ovakva aktivnost. Stručnjaci kažu da je u ovakvim situacijama važno izdati upozorenje za javnost kako bi se svi pravovremeno pripremili na mogućnost potresa.

Povratak na Net.hr