Okruženi smo s deset milijardi zemljolikih planeta

Znanstvenici su koristili HARPS-ov teleskop za ‘lov na planete’ kojim su promatrali 102 zvijezde tijekom šest godina. Pronašli su devet zemljolikih planeta i dva koja bi uz pravu temperaturu to mogla postati.

Oko 40 posto zvijezda poznatih kao crveni patuljci kruže planeti veličine Zemlje koji bi mogli imati prave uvjete za život.

Crveni patuljci – koji su manji i hladniji od našeg Sunca – vrlo su česti i čine 80 posto zvijezda u našoj galaksiji. Njihova sveprisutnost pokazuje da postoji nekoliko desetaka milijardi mjesta na kojima je moguć život izvan Zemlje, s najmanje stotinu takvih planeta u blizini.

Radi se o novoj procjeni tima stručnjaka koji su koristeći HARPS-ov teleskop za “lov na planete” promatrali 102 crvena patuljka tijekom šest godina.

Manje je većih planeta

Pronađeno je i devet planeta koji imaju masu od jedne do 10 masa Zemlje, uključujući dva na kojima je moguć život, a na kojima bi uz pravu temperaturu moglo biti i vode. No, kako crveni patuljci ne ispuštaju toliko topline kao Sunce, nastanjive zone na planetima koji kruže oko njih locirane su bliže zvijezdi.

Veći planeti, veličine Jupitera, pronađeni su kako kruže oko manje od 12 posto crvenih patuljaka, pokazujući da su rjeđa pojava od malih stjenovitih planeta.

Astronomi se nadaju da će jednog dana napraviti teleskop kojim će moći direktno snimiti svjetlost ekstrasolarnog planeta i vidjeti sadrži li kemijske spojeve potrebne za život.

Povratak na Net.hr