LAKOĆOM IH ONESPOSOBLJAVA

ČUDO TEHNOLOGIJE I SMRT ZA ISIS: DroneGun je žestoko oružje koje će spriječiti terorističke napade bombama

Porastom broja dronova na svijetu raste i zabrinutost zbog sigurnosti dođu li oni u pogrešne ruke. A otkako su džihadisti Islamske države priznali da koriste legalno kupljene dronove za bacanje ručnih bombi po zapadnjačkim trupama i Iraku, protu-dronovska tehnologija je u zamahu, piše Daily Mail.

Jedno od oružja je i DroneGun, puška za ometanje signala koja je sposobna srušiti bespilotnu letjelicu udaljenu dva kilometra. DroneGun je izum tehnološke tvrtke DroneShield koja sama sebe naziva ‘svjetskim liderom ‘ u tehnologiji za otkrivanje i zaštitu, razvijenoj u Sydneyju i Virginiji.

Ta puška je osmišljena kako bi upotrebom radio-valova zaustavila dronove koji nose eksploziv ili neko drugo naoružanje. Ovo oružje radi tako da ometa radio-signal dronova, preuzimajući konrolu nad njim i sigurno ih prizemljujući.


“Najmoderniji dronovi su opremljeni ‘protokolom’ koji ih vraća operateru čak i kad im se ometa i radio-frekvencija i GPS”, kaže glasnogovornik tvrtke Oleg Vornik.

“DroneGun će operateru drona blokirati video prijenos, kao i dronov GPS i tako onemogućiti operateru da vrati kontrolu nad dronom. DroneGun ima protumjere za brojne modele dronova”, pohvalila se tvrtka na svojoj web-stranici.

“Puška će omogućiti kontrolu nad eksplozivom koji dron nosi, bez opasnosti da dron ili okoliš budu pritom uništeni ili ugroženi”

U dometu od 2 kilometra ovo šest kilograma teško oružje može onemogućiti dronove na dvije uobičajene frekvencije – 2,4 i 5,8 GHz.

 

DronGune još nije dostupan u SAD-u dok ga ne odobri Savezna komisija za komunikacije. No, to i nije jedino protu-dronovsko rješenje koje će biti dostupno predstojećih mjeseci.

Dron koji nosi mrežu za hvatanje i onesposobljavanje drugih dronova već je ranije ove godine razvijen na Tehničkom sveučilištu u Michiganu. On je napravljen kako bi hvatao i odvlačio naoružane dronove na sigurno područje.

Britanska ‘zračna puška’ za uklanjanje dronova koji lete preblizu zrakoplovima na komercijalnim linijama također će uskoro biti testitrana u američkim zračnim lukama.

 

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr