OBIČNA PREDSTAVA ZA MASE ILI STVARAN POMAK NABOLJE? / 'Ono što je Kim Jong Un napravio nema nikakvu stvarnu vrijednost'

Image
Foto: afp

Sjeverna je Koreja rastavila je svoje jedino poznato nuklearno postrojenje, no stručnjaci upozoravaju da bi se moglo raditi samo o jednom simboličnom potezu.

27.5.2018.
8:00
afp
Play logo

Ovog tjedna je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un zatvorio jedino postrojenje za nuklearne testove uoči očekivanog sastanka s Donaldom Trumpom 12. lipnja. Trump je u međuvremenu otkazao sastanak svalivši krivnju na Kima, nazvavši ga ljutitim čovjekom, a stručnjaci upozoravaju kako se u kontekstu zatvaranja nuklearnog postrojenja u Sjevernoj Koreji, radi o više simboličnom nego praktičnom potezu, piše Guardian.

Kim Jong-un prvi je put objavio planove o zatvaranju nuklearnog postrojenja u Punggye-riju tijekom summita s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom ovog travnja. Dio je to šire ofenzive šarmiranja koje treba uvjeriti svijet kako režim u Pjongjangu zagovara napredak i dijalog. Ceremonija zatvaranja trebala bi se održati između 23. i 25 svibnja, ovisno o vremenskim prilikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svih šest sjevernokorejskih nuklearnih tesriranja izvedeno je u postrojenju ispod planine Mantap u sjeveroistočnom dijelu unutrašnjosti poluotoka. Posljednji test zbio se u rujnu prošle godine. kada je Pjongjang ustvrdio da je testirao hidrogensku bombu koja je navodni potres magnitude 6.3 koji se osjetio s druge strane granice i u Kini.

Image
TRUMPOV NOVI PREOKRET - IPAK SE SASTAJE S KIMOM: /

'To se kreće vrlo lijepo, računamo na sastanak 12. lipnja'

Image
TRUMPOV NOVI PREOKRET - IPAK SE SASTAJE S KIMOM: /

'To se kreće vrlo lijepo, računamo na sastanak 12. lipnja'

Šro će se stvarno dogoditi na 'ceremoniji zatvaranja'

Sjeverna je Koreja dopustila nekolicini stranih novinara, ali niti jednom iz Južne Koreje, da promatraju ceremoniju zatvaranja. Primijećeno je odsudstvo stručnjaka ili inspektora koji bi mogli proučiti zatvaranje postrojenja. Organiziran je i posjet Wonsanu, turističkom odredištu koje Sjeverna Koreja želi promovirati strancima, što ukazuje na to da zatvaranje nuklearnog postrojenja nije jedini razlog poziva gostiju.

Zatvaranje postrojenja uključivalo je "urušavanje svih tunela postrojenja eksplozijom, potpuno blokiranje ulaza, uklanjanje položaja za promatranje, znanstvenih instituta i stražarskih struktura na zemlji", navodi se u izjavi sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno su dosta oštetili postrojenje svojim posljednjim testom, pa barem pokušavaju izvući neku korist od zatvaranja tunela koje ionako više neće koristiti", rekao je Vipin Narang, profesor politologije koji se fokusirao na proliferaciju nuklearnog oružja na MIT-u. "Isto tako dezinficiraju cijelu lokaciju i uklanjaju zgrade tako da ne znamo što su točno radili tamo, a uz to su se i pobrinuli da nitko tehnički stručan ne bude u stanju provjeriti područje." Studija kineskih geologa iz travnja pokazala je kako se postrojenje dijelom urušilo te da se vjerojatno više ne može koristiti, iako je Kim pobio ove tvrdnje, rekavši da su dva tunela još uvijek u dobrom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će se stvarno postići

"Ovom je značajno kao jedna diplomatska gesta,", kaže Jenny Town, urednica 38 Northa. "Isto tako signalizira zemljama poput Kine kako u bliskoj budućnosti provokacije nisu vjerojatne, što bi moglo popraviti odnose koji su se pogoršali tijekom prošlogodišnjih konstantnih testiranja. No istovremeno, još se uvijek radi o malom koraku koji nema učinka na nuklearnu sposobnost i arsenal Sjeverne Koreje. Jednostavno rečenom, mogu prekinuti s testiranjima jer su dovršili razvoj te im testiranja više nisu potrebna. Na kraju, radi se tek o prvome koraku na dugom i teškom putu denuklearizacije poluotoka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kim ne radi ništa što je protiv njegovih interesa u pokušaju da zadovolji SAD, rekao je Narang, dodajući kako vjeruje da Sjeverna Koreja ima još i druga postrojenja za testiranje nuklearnog oružja. No Pjongjang je jasno dao do znanja da više ne treba vršiti testiranja, kada je Kim u svome novogodišnjem govoru objavio kako je nuklearni arsenal njegove zemlje kompletan.

Režim je priznao i izvođenje 'podkritičnih' nuklearnih testova prošlog mjeseca, koji su omogućili znanstvenicima testiranje oružja bez izazivanja atomske lančane reakcije ili eksplozije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već viđeno

TRUMP SJEVERNOJ KOREJI: ‘U roku od šest mjeseci pošaljite nam nuklearne bojeve glave, projektile i ostali materijal’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Oni upućeniji kažu kako u ovim trenucima doživljavaju deja vu. Sličan je spektakl, naime, organiziran 2008. kada je ova država raznijela toranj za hlađenje svog nuklearnog reaktora u Yongbyonu. Taj je simboličan korak rezultirao ublažavanjem sankcija, a Washington je maknuo Sjevernu Koreju s popisa država koje sponzoriraju terorizam. No pregovori su s vremenom propali te je reaktor korišten za proizvodnju nuklearnog materijala.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo