'UGODNO IZNENAĐENJE'

NY TIMES ANALIZIRA: Zašto je pobjeda Donalda Trumpa neočekivani bonus za Rusiju i Vladimira Putina

Pobjeda Donalda Trumpa neočekivani je bonus za Kremlj, koji je koristio dugu i mučnu američku izbornu kampanju kako bi bacio sumnju na zapadni izborni proces, piše New York Times.

PUTIN PRVI ČESTITAO TRUMPU NA POBJEDI: Evo što je ruski predsjednik napisao u poruci

U neku ruku sam rezultat je ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu manje važan od činjenice da je Moskva mogla iskoristiti kampanju kao dokaz kako je Zapad u stanju kaotičnog propadanja.

Putin je hladno čestitao Trumpu na njegovoj pobjedi ove srijede, izražavaljući nadu kako će njih dvojica moći raditi zajedno na “konstruktivnom dijalogu” kako bi riješili međunarodne krize, uključujući i pitanje sigurnosti, navodi se na službenoj stranici Kremlja.

KAKO SU ANKETE MOGLE TOLIKO PROMAŠITI U VEZI S TRUMPOM: Američki statistički guru ih satrao jednom ubojitom riječju

Putinovo zadovoljstvo

Govoreći na ceremoniji dobrodošlice novim ambasadorima u Moskvi, ruski je predsjednik rekao kako je Kremlj čuo Trumpove predizborne slogane o ponovnom uspostavljanju veza s Rusijom, te da je spreman surađivati, čak i ako bi to bio “težak put”.

Putin je ponovio svoju mantru kako dvije nacije imaju posebnu odgovornost u “održavanju globalne stabilnosti i sigurnosti”.

US-VOTE-TRUMP
Rusija nije skrivala da joj je Trump draži kandidat od Hillary ClintonFoto: MANDEL NGAN/afp

Ipak, lako se primjeti entuzijazam s kojim je Kremlj gledao Trumpov rast. Njegov nedostatak iskustva u međunarodnoj politici, propitivanje uloge NATO saveza, otvoreno divljenje ruskome vođi i izgledno prihvaćanje ruske aneksije Krima, sve to odgovara Putinu.

Prominentni analitičari puni su priča o mogućnostima koje se otvaraju pred Rusijom da proširi svoj globalni utjecaj, a možda se i riješi gospodarskih sankcija koje su uvele SAD i Europa zbog Krima i Ukrajine.

Navijanje za Trumpa

“Bez ikakve sumnje, sada sigurno piju šampanjac, i to iz dva razloga: jedan je politički, a drugi psihološki”, kaže Gleb O. Pavlovski, politički konzultant koji je nekoć radio za Kremlj.

Politički razlog je da Rusija ima koristi od nereda u globalnom poretku, a psihološki je taj što je Kremlju bliži Trumpov stav protiv establišmenta. Sve u svemu, kažu Pavlovski i drugi, vlada radost što je liberalni establišment na Zapadu doživio još jedan poraz.

Takav osjećaj ne prevladava samo u Kremlju. Državni ruski mediji konstantno su pratili kampanju, posebno činjenicu da Trump, za razliku od ostalih zapadnih političara, nije demonizirao Putina već ga je nazvao snažnim vođom.

“Trump je rekao kako poštuje predsjednika”, kaže Marija V. Katasonova (21), organizatorica tuluma za podršku Trumpu u moskovskom pubu Union Jack koji je trajao cijelu noć. “On je rekao da će pričati s Rusijom. To je pozitivan trenutak koji će spustiti temperaturu u međunarodnim odnosima.”

FRANCE-US-VOTE
Putin je navodno financijski potpomagao francusku desničarku Le Pen, koja je isto tako pozdravila Trumpovu izbornu pobjeduFoto: MARTIN BUREAU/afp

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton nije pretjerano omiljena u Moskvi. Putin ju je uvijek optuživao kako je podržavala masovne demonstracije koje su popratile njegov povratak na mjesto predsjednika 2012. a viši politički službenici redovito su ju optuživali kako je upravo ona jedan od ključnih arhitekata promjena režima koji su donijeli rat i kaos u Libiju, Siriju i Ukrajinu.

“Puno Rusa voli Trumpa”, kaže Katasonova. “Jedna fraza dobro to objašnjava: ‘rat i mir’. Hillary je rat, Trump je mir.”

Do zore broj partijanera je pao na jedva više od deset, od početnih stotinu. I dalje su pili viski i pivo, i slavili svaku najavu Trumpove pobjede na CNN-u.

Zid puba bio je ukrašen svježim fotografijama Putina, Trumpa i Marine Le Pen, vođe francuske ekstremno desničarske Nacionalne Fronte. Rusija je navodno i financijski potpomagala Le Pen, kao i druge ekstremne desničarske i ljevičarske organizacije širom Europe.

Ruske ‘aktivne mjere’

Još od aneksije Krima u ožujku 2014. Rusije je pojačala svoju dezinformacijsku kampanju na Zapadu, opisujući ga kao nasilno, nemirno područje preplavljeno imigrantima i u stvari potpuno nedemokratično. Koristići tradicije iz Hladnog rata, te ruske ‘aktivne mjere’ uključivale su lažne reportaže o silovanjima koje su počinili imigranti, ili o prodaji oružja na Bliskom istoku.

Satelitske televizije i portali poput RT-a i Sputnika prikazuju Zapadnu Europu kao mjesto u kojem se stalno održavaju demonstracije. Isto su tako podržavali opciju izlaska Britanije iz Europske Unije.

No ako im je Europa važna, pronalaženje načina kako posijati sumnju i nesigurnost u politički sustav Sjedinjenih Država, posljednje preostale supersile, definitivno je najveća nagrada.

‘Svi su isti’

US-VOTE-TRUMP
Trumpov antiestablišmentski stav dijeli i PutinFoto: TIMOTHY A. CLARY/afp

Televizija konstantno predstavlja američki sustav kao pun mana, sugerirajući da politički proces nije ništa bolji od onog u Rusiji. Jedan se prominentni ruski političar čak i šalio o tome prije završetka glasanja.

Genadij A. Zjuganov, dugovječni šef Komunističke partije, rekao je kako je Clinton pametna ali ne i dobra za Ruse. “Ako Amerikanci budu glasali iskreno, mislim da će Trump pobijediti, ali ako budu glasali poput nje, onda će pobijediti Hillary”, rekao je.

Ako je Hladni rat bio temeljen na ideološkim razlikama, novi ruski cilj je pokazati kako su svi politički sustavi podjednako loši. Uz to, miješajući se u sukobe poput onih u Ukrajini i Siriji, Putin je želio ponovo uspostaviti ulogu Rusije kao svjetske sile koju se ne može ignorirati.

Dmitrij Kiseljev, najprominentniji voditelj državne televizije, nazvao je izbornu kampanju u Sjedinjenim Državama najprljavijom u povijesti te države, rekavši kako u ljudima stvara osjećaj odvratnosti prema onome što se iz nekog razloga još uvijek naziva demokracija. Dodao je da, tko god da bude izabran, neće biti legitiman te da će se suočavati s konstantnim izazovima u vezi legalnosti njegovog položaja.

Kada je glasanje počelo, Margarita Simonjan, šefica satelitske TV mreže na engleskom jeziku RT i bivša učenica na srednjoškolskoj razmjeni u New Hampshireu, objavila je na Twitteru “Demokracija. R.I.P.”

Rusija ponovo u središtu zbivanja

Neki su viši službenici za sigurnost u Washingtonu povezali Rusiju s hakerskim napadima na stožer Demokratske stranke koji je doveo do curenja e-maila u listopadu a koji su naškodili kampanji Clintonove.

Trump je poticao Rusiju da objavi još njenih e-mailova, zbog čega ga je Clinton optužila kako je “ruska lutka”.

RUSSIA-CHINA-POLITICS-DIPLOMACY
Putin je uvjeren kako je Trumpova pobjeda dobra za RusijuFoto: SERGEI KARPUKHIN/afp

Putin je porekao bilo kakvu direktnu ulogu države u curenju elektrončke pošte, dodavši kako bi američki mediji trebali više pažnje obratiti sadržaju, a ne izvoru. Ipak je u živao u činjenici kako je Rusija u samome središtu kampanje, ne više ignorirana.

“Danas je problem broj jedan cijele izborne kampanje Rusija. Samo se o njoj govori!, rekao je Putin grupi ruskih međunarodnih stručnjaka ovog listopada.

“To je jako dobrodošlo, naravno, ali samo djelomično”, nastavio je. “Zašto djelomično? Zato što svi sudionici ovog procesa iskorištavaju anti-rusku retoriku i kvare naše međudržavne odnose. A to je loše i za naše zemlje, kao i za cijelu međunarodnu zajednicu.”

Kako su rezultati počeli ukazivati na Trumpovu pobjedu, njegovi ruski fanovi nisu mogli u potpunosti vjerovati. “Operacija nezamislivo. Svjetska povijest promijenila je svoj kurs”, napisao je ruski nacionalist Egon Holmogorov na svojoj Facebook stranici.

Naravno, razni staloženiji politički analitičari nisu toliko sigurni da će Trumpove pozitivne izjave o Rusiji nužno rezultirati u poboljšanim vezama i možda uklanjaju ekonomskih sankcija.

“Ne mislim da bismo trebali prenaglašavati važnost lijepih riječi koje je Trump rekao o ruskome vodstvu”, kaže Aleksej Arbatov, stručnjak za međunarodne odnose.

“Rekao je neke dobre na početku, rekao je loše stvari, a sada kaže da ne zna. Ovo je čovjek koji se prilagođava uvjetima i publici pred kojom govori.”

Povratak na Net.hr