UGROŽENA VRSTA

NOVA ZVIJEZDA JE ROĐENA: Osim što je preslatka, bebica gorile ponos je ZOO vrta u Chichagu

Uprava Zoološkog vrta Brookfield u Chichagu ponosno je predstavila bebicu gorile, koju je njezina mama, 11 godina stara ženka Kamba, na svijet donijela prije samo 7 dana. Maleno stvorenje pripadnica je četvrte generacije ove obitelji gorila, koji su svi rođeni u zatočeništvu. Odrastat će u nastambi za afričke gorile, zajedno s još 5 gorila, uglavnom ženkama.

Njezin otac Jojo također je rođen u zatočeništvu, a ženkama je pripušten kako bi se osigurala genetska raznolikost mladunčadi i stvorila zdrava zajednica zapadnoafričkih gorila o kojima skrbi ovaj ZOO vrt.

Reakcije ostalih gorila na prinovu u grupi pomno se prate. Jojo, mužjak koji je u Brookfield došao iz drugog ZOO parka, prema svojem se mladunčetu ponaša vrlo obzirno.

“Bio je vrlo miran i često se igrao sa svojim drugim potomkom u Lincoln ZOO vrtu, pa očekujemo kako će se i sa Kambinim mladunčetom rado igrati, kad ono malo poraste”, rekao je upravitelj parka Craig Demitros.

Novorođena gorila teži oko kilogram i pol. Malena bebica ima snažne ruke, kojima se pridržava za majčin trbuh. Tek kada bude stara tri mjeseca, moći će ju vidjeti i posjetitelji ZOO vrta. Do tada svoje prve dane života provodi u sigurnosti majčinog zagrljaja, koja ju postupno upoznava sa ostalim članovima njezine obitelji.

bebica32

Zapadno afričke nizinske gorile ugrožena su vrsta, desetkovana krivolovom zbog mesa, bolestima poput ebole, gubitkom staništa zbog prekomjerne sječe šuma.

Točna brojka koliko ovih gorila još ima u divljini nije poznata. Procjene se kreću od 50 do 90 tisuća jedinki, međutim, stvarno stanje populacije nizinskih gorila na terenu u zapadnoj Africi nije utvrđeno.

 

Povratak na Net.hr