Ispovijest žrtve iz Kölna

ZAVLADAO STRAH: “Počeli su me pipati sa svih strana, onda je bilo sve gore..”

“Počeli su me pipati sa svih strana, prvo decentno po stražnjici, a onda je bilo sve gore i gore. Bila sam jako bijesna, bila je to mješavina bespomoćnosti i šoka. Možda zvuči čudno, ali to nije sličilo na Njemačku”, ispričala je za Jasmin Oh, žrtva seksualnog zlostavljanja u novogodišnjoj noći.

Njemački građani traže odgovore na brojna pitanja: kako se moglo dogoditi takvo masovno vršenje nasilja na jednom javnom mjestu punom ljudi, praktički pred očima policije kao u novogodišnjoj noći u Kölnu? Zašto ona nije reagirala? Tko su nasilnici? Ali prije svega građane, a pogotovo građanke Njemačke muči pitanje: koliko su njihova ulica, njihov grad, njihova zemlja još sigurni?

Jasmin Oh je s prijateljicama htjela pored katedrale dočekati Novu godinu, no odjednom se našla okružena muškarcima. Što je proživjela, ispričala je za Deutsche Welle.

“Počeli su me pipati sa svih strana, prvo decentno po stražnjici, a onda je bilo sve gore i gore. Bila sam jako bijesna, bila je to mješavina bespomoćnosti i šoka. Možda zvuči čudno, ali to nije sličilo na Njemačku”, prisjetila se užasa Jasmin.

‘IMAŠ VELIKE GRUDI, ŽELIM TE J***’ Uhićeni napadači iz Kölna, našli snimke zlostavljanja

Haraju organizirane bande

Ona je jedna od mnogih žena koje su u novogodišnjoj noći bile napadnute, vrijeđane pa čak i silovane. Dosad je podneseno na stotine kaznenih prijava. Većina napadača su bili doseljenici iz sjeverne Afrike.

Policija sumnja da su na Silvestrovo djelovale organizirane bande.

“Mislim da se ovdje ne radi o izbjeglicama u užem smislu te riječi. To nisu ratne izbjeglice, već muškarci koji su ovdje došli kako bi pomogli svojim obiteljima u Sjevernoj Africi. Kada bi to radili bilo bi u redu, ali ovo što se dogodilo je problem”, kaže Sebastian Fiedler iz Saveza njemačkih kriminologa.

Jasmim želi da napadači budu kažnjeni, ali istodobno ne želi da se nedužne izbjeglice trpa u isti koš.

Izbjeglicama nije jasno što je u Europi dozvoljeno

“Bilo je sasvim očito da se radi o jednoj sasvim drugačijoj kulturi. Nadam se da će se sada izbjeglicama jasno reći što se u Europi smije, a što ne. Čini se da to svima nije jasno”, kaže u razgovoru za Deutsche Wele Jasmin koja se nakon novogodišnje noći u Njemačkoj više ne osjeća sigurno.

Kao što je poznato, policija nije bila dorasla onome što se dogodilo u Kölnu. Pale su ostavke, no, sasvim je sigurno da mnogi od počinitelja nikada neće biti pronađeni i kažnjeni.

MERKEL POZDRAVLJA DOGOVOR: Njemačka ubrzava postupak deportacije nakon napada u Kölnu

NAKON NAPADA U KÖLNU: Njemačkim gradovima patrolira “građanska obrana”

“OVAKO VIŠE NE IDE”: Autobus pun izbjeglica dovezli Angeli Merkel pred ured

 

Povratak na Net.hr