UBRZANI POSTUPAK

NJEMAČKA TVRTKA TVRDI DA IMA CJEPIVO I POZIVA VLASTI: ‘Dajte nam odobrenje da počnemo s proizvodnjom’

Plan je BioNTecha ove godine proizvesti sto milijuna doza, a do polovice 2021. još 250 milijuna

Ugur Sahin, direktor njemačke biotehnološke kompanije BioNTech za Frankfurter Allgemeine Zeitung  rekao je kako je sasvim siguran da će i treća faza kliničkog ispitivanja cjepiva BNT162b2 kojeg su razviji proći bez problema te je podnijela zahtjev njemačkim regulatorima za ubrzani postupak odobrenja, prenosi Večernji.

“Vjerujem da imamo jako dobrog kandidata za cjepivo, ali moramo zajednički raditi na unapređenju proizvodne infrastrukture koja bi omogućila da ono postane globalno dostupno, odnosno da ga svatko tko želi može i dobiti”, mediji prenose riječi čelnog čovjeka BioNTecha.

LAUC TVRDI DA SE VRAĆA DRUGA VRSTA VIRUSA: ‘Sve ono što nam je dosad pomagalo, sad više nije tu. Pojavio se i taj problem’

Ova tvrtka cjepivo razvija u suradnji s globalnim farmaceutskim gigantom Pfizerom te je u svrhu povećanja proizvodnih kapaciteta kupila pogon u njemačkom gradu Marburgu od švicarskog Novartisa.

Plan je BioNTecha ove godine proizvesti sto milijuna doza, a do polovice 2021. još 250 milijuna, da bi se zatim za nekoliko godina kapacitet povećao na 750 milijuna doza godišnje. U ovo cjepivo uložili su i SAD i EU.

Sve podatke spremno objavljuju

“U svakom slučaju, predstavit ćemo svoje podatke na transparentan način, objelodaniti učinke i nuspojave. Cjepivo će spremno čekati odluku”, rekao je dr. Sahin.

Prije tri dana u utjecajnom New England Journal of Medicine objavljena je studija o prvoj fazi kliničkog ispitivanja ovog cjepiva, koje je sada duboko u trećoj fazi. Tamo se navodi da su sve skupine dobro podnosile BNT162b2 s pojavom umjerene groznice kod manje od 20 posto ispitanih, što se smatra očekivanim.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr