Pokretljiv i opasan

NITKO NE ZNA ZAŠTO: Misteriozni ruski ‘sateliti ubojice’ nakon dvije godine ponovo postali aktivni

Rusija se možda priprema za svemirski rat nakon što je reaktivirala grupu satelita za koje su vojni promatrači smatrali da su neoperativni.

Ovi su predmeti u svemiru prvi puta privukli pažnju zbog njihove neuobičajeno dobre sposobnosti manerviranja, zbog čega su neki posumljali da se radi o oružjima, ali zatim su ležali neaktivni gotovo dvije godine.

No sada su se svemirske letjelica ponovo vratile u akciju, što stvara zabrinutost ne pojačava li Kremlj svemirsku utrku, piše Daily Mail.

Na kilometar od drugog satelita

Brzi i dobro pokretjivi sateliti, nazvani Kosmos-2491, -2499 i -2504, prokrijumčareni su u svemir u sklopu rutinskog lansiranja komunikacijskih satelita.

U ožujku je Kosmos-2504 odjednom nastavio s manerviranjem, što su prvi znakovi života još od listopada 2015.

Lansiranje Kosmosa 2504 31. 3. 2015. zajedno s tri civilna satelita GonetsFoto: russian space web

Prošloga je mjeseca ova letjelica prošla na samo 1.183 metra od isključenog kineskog metereološkog satelita, što je u astronomskim prilikama izuzetni mala udaljenost.

A i Kosmos-2499 isto je tako viđen kako zadnjih mjeseci vrši neke neobične manerve.

Provjera rada

“Mislim kako je stvarno zanimljivo kako je satelit bio neaktivan dvije godine a zatim je oživio samo kako bi manervirao”, dr. Laura Grego, svemirska stručnjakinja iz Udruge zabrinutih znanstvenika iz Massachusettsa.

“Jedan od načina da se satelit drži skrivenim je da se pretvara da se radi o komadu svemirskog otpada, tj. da uopće ne manervira, te da se zatim odjednom aktivira, kada za to bude potrebe.”

“Kako bi bili sigurni u svoj rad, možda biste željeli testirati svoju opremu da li i dalje radi nakon što je mjesecima i godinama salo ležala u svemiru.”

Brzi i pokretni

Ova su tri satelita privukla pažnju zapadnjačkih vojnih organizacija nakon što je primjećeni kako vrše seriju spretnih manevara, što je navelo stručnjake na pomisao kako se radi o satelitima namjenski izrađenim za špijuniranje ili borbu.

Zbog tih je spekulacija šef Ruske svemirske agencije Oleg Ostapenko na konferenciji za medije 15. 12. 2014. izjavio kako letjelice nisu sateliti-ubojice.

Ruski eksperimentalni plazma motori koji omogućuju visoku pokretljivost satelitu Kosmos – 2499Foto: Wikimedia

Iako standardni orbitalni sateliti nemaju motore, te stoga nisu u stanuju orbitirati, ovi sateliti u stanju su približiti se drugim satelitima na samo par metara, odakle mogu špijunirati, hakirati, pa i uništiti drugi satelit.

Zapad strepi od povratka ruskog ‘ubojice satelita’

Nije Rusija jedina

“Ako gledamo povijest svemirske tehnologije, ona obično počne s nekim malim i jeftinim satelitom kojeg je lagano lansirati, a zatim se ta ista tehnologija ukorporira u nešto veće”, rekao je Anatolij Zak, ruski novinar i svemirski povjesničar.

“Vjerojatno ih možete opremiti laserima, možda staviti i eksploziv na njih”, dodao je.

No Rusija nije jedina država koja istražuje tehnologiju koja bi potencijalno mogla uništititi satelite.

Sjedinjene Države, Švedska, Japan i Kina su sve već testirale opremu sa sličnim sposobnostima, a sve u ime održavanja satelita.

Povratak na Net.hr