'STALNO ĆE BITI NOVIH SOJEVA' / Nikad se nećemo riješiti koronavirusa? 'Čovječanstvo će se morati naučiti na suživot i spriječavati nagla izbijanja...'

'Iskorjenjivanje trenutačno nije razuman cilj za svijet', istaknuo je David Nabarro

6.6.2021.
16:35
Shutterstock

Globalno iskorjenjivanje koronavirusa trenutno nije razuman cilj, rekao je u nedjelju posebni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19.

"Čovječanstvo će se morati naučiti na suživot s ovim virusom, sprječavajući ga da naglo izbije i uzrokuje žarišta bolesti", izjavio je liječnik David Nabarro za britanski kanal Sky News. "Iskorjenjivanje trenutačno nije razuman cilj za svijet", istaknuo je.

Dodao je da se proučavaju izvještaji o nepalskoj varijanti koronavirusa.

"Svaki put kada naglo izbije, potakne u nečijem umu pomisao da bi se mogla pojaviti nova varijanta. To ne bi bilo iznenađujuće."

'Virus neće uskoro nestati, nego će se pojavljivati varijante'

Nabarro je rekao da će to biti "obrazac u budućnosti" i dodao da "virus neće uskoro nestati, nego će se pojavljivati varijante".

Mnogi promatrači upozoravaju na nejednak pristup cjepivu u bogatim i u siromašnim zemljama, što pogoršava i produljuje pandemiju koronavirusa koja je dosad pokosila više od 3,5 milijuna ljudi u svijetu.

Čelnici WHO-a, Svjetske trgovinske organizacije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke nedavno su pozvali svjetske čelnike da preuzmu "novu obvezu" i zauzmu se za pravedniju raspodjelu cjepiva za covid-19 na planetu kako bi se uspjelo suzbiti pandemiju. 

Saznaj više o temi
Pratite uživo: Koronavirus u Hrvatskoj i svijetu
Saznaj

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen