veliki rizik / Najnovije istraživanje pokazalo: Svi hormonalni kontraceptivi povećavaju rizik od raka dojke

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Znanstvenici koji su proveli istraživanje naglasili su da treba odvagnuti povećan rizik od razvoja raka dojke u odnosu na dobrobit hormonalnih kontraceptiva

28.3.2023.
9:04
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Svi hormonalni kontraceptivi povećavaju rizik od razvoja raka dojke, uključujući i sve popularnije pilule koje sadrže samo progestin, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak.

Znanstvenici koji su proveli istraživanje naglasili su da treba odvagnuti povećan rizik od razvoja raka dojke u odnosu na dobrobit hormonalnih kontraceptiva, uključujući i zaštitu koju pružaju od drugih oblika raka kod žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodna istraživanja su utvrdila povećan rizik od razvoja raka dojke u slučaju uzimanja dvohormonalnih ili kombiniranih kontraceptiva koji sadrže i estrogen i progestin.

Image
žensko zdravlje /

Vratite hormonalni balans prehranom prilagođenom fazama menstrualnog ciklusa

Image
žensko zdravlje /

Vratite hormonalni balans prehranom prilagođenom fazama menstrualnog ciklusa

Povećala se upotreba kontraceptiva koji sadrže progestin

U posljednjih desetak godina povećala se upotreba kontraceptiva koji sadrže samo progestin, ali je ranije provedeno malo istraživanja o njihovoj povezanosti s rakom dojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje, objavljeno u časopisu PLOS Medicine je pokazalo da je rizik od razvoja raka dojke kod žena otprilike jednak u slučaju uzimanja hormonalnih kontraceptiva koji sadrže i estrogen i progestin, kao i kod onih koji sadrže samo progestin. Prema istraživanju u žena koje koriste hormonalnu kontracepciju evidentiran je 20 do 30 posto veći rizik od razvoja raka dojke u odnosu na one koje je ne koriste.

Rezultati su slični onima iz opsežne studije iz 1996. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rizik je približno isti bez obzira na način korištenja - pilula koja se uzima oralno, spirala, implantat ili injekcija - ili se radi o kombiniranoj piluli ili samo progestinu.

Uzimajući u obzir da se vjerojatnost od nastanka raka dojke povećava s godinama, autori istraživanja su izračunali koliki je apsolutni rizik povezan s uzimanjem hormonalnih kontraceptiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za žene koje su uzimale hormonalnu kontracepciju u razdoblju od pet godina u dobi od 16 do 20 godina, evidentirano je osam slučajeva raka dojke na 100 tisuća žena. U onih između 35 i 39 godina zabilježeno je 265 slučajeva na 100 tisuća.

'Vrlo malo povećanje apsolutnog rizika'

''Nitko ne želi čuti da će hormoni koje uzimaju povećati rizik od razvoja raka dojke za 25 posto", rekla je Gillian Reeves, profesorica statističke epidemiologije na Sveučilištu Oxford i koautorica istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje govorimo o vrlo malom povećanju apsolutnog rizika. Takvo povećanje treba promatrati u kontekstu onoga što znamo o mnogim dobrobitima uzimanja hormonalnih kontraceptiva", dodala je Reeves.

"Ne samo kada je posrijedi sprečavanje neželjene trudnoće, već i zato što znamo da oralni kontraceptivi zapravo pružaju prilično veliku i dugoročnu zaštitu od ostalih karcinoma kod žena, kao što su rak jajnika i rak endometrija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je potvrdilo i da se rizik od razvoja raka dojke smanjuje nakon što žena prestane koristiti hormonalnu kontracepciju.

Stephen Duffy, profesor na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, koji nije sudjelovao u ovom istraživanju, opisao je rezultate kao "umirujuće jer je učinak skroman"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je obuhvaćalo podatke prikupljene među gotovo 10 tisuća žena mlađih od 50 godina u kojih se razvio rak dojke između 1996. i 2017. u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je upotreba kontraceptiva koji sadrže samo progestin sada jednako raširena kao i upotreba kombiniranih kontraceptiva.

Reeves je rekla da postoji nekoliko objašnjenja za sve veću upotrebu kontraceptiva koji sadrže samo progestin. Preporučuju se ženama koje doje, onima kod kojih postoji rizik od kardiovaskularnih problema ili pušačicama starijim od 35 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda je to samo zato što žene sada vjerojatno uzimaju hormonalnu kontracepciju u kasnijoj životnoj dobi. Dakle, one su prirodno izložene većem riziku od onih drugih stanja kod kojih je rizik povećan u slučaju uzimanja kombiniranih kontraceptiva."

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo