VELIKI TROŠKOVI

OSTATAK PREDAJU DRŽAVI: Izbjeglice u Švicarskoj mogu imati samo 1000 franaka

Izbjeglice koje pristižu u Švicarsku državi moraju predati imovinu koja vrijedi više od 1000 (oko 7 tisuća kuna) franaka kako bi mogli platiti za svoje održavanje. Švicarska se tako pridružila Danskoj koja na sličan način postupa s izbjeglicama, piše The Guardian.

Švicarska televizija SRF objavila je potvrdu koju je izbjeglica iz Sirije dobio nakon što je vlastima morao predati više od polovice novca koju je njegova obitelj imala nakon što su krijumčarima ljudi platili put do Švicarske.

Prikazan je i informativni letak koji se dijeli izbjeglicama.

ZARADILI MILIJARDE: Njemačka otvarila proračunski suficit, potrošit će ga na izbjeglice

“Ako imate imovinu vrjedniju više od 1000 švicarskih franaka kada dođete u prihvatni centar morate se odreći tih financijskih sredstava u zamjenu za potvrdu”, stoji u letku.

“Ovo je nedostojanstveno… to se mora promijeniti”, kazao je Stefa Frey iz humanitarne organizacije Schweizerische Fluechtlingshilfe.

Troškovi socijalne pomoći ni obrada prijave

Agencija za migraciju objašnjava da će osobe dobiti novac natrag ako u roku od sedam mjeseci napuste zemlju, u protivnom taj će novac pokrivati njihove troškove socijalne pomoći i troškove obrade prijave.

VELIKE PROMJENE: Njemačka ukida novčanu pomoć za migrante – zbog koje mnogi dolaze u tu zemlju

No, to nije sve. Oni koji ostvare pravo boravka i rada u Švicarskoj moraju predavati 10% njihove plaće sve dok ne vrate 15 tisuća franaka troškova.

Sličnu naplatu troškova izbjeglica uvodi i Danska koja planira uzimati vrijedne stvari poput mobitela, nakita i satova.

The Guardian/Danas.hr

Povratak na Net.hr