RUSKI NOVI SVJETSKI POREDAK

MISTERIOZNI NOOSKOP: Drugi čovjek Kremlja osmislio spravu koja ‘skenira svijest i sve transakcije’

Novi šef Putinovog kabineta skriva prošlost “kao zmija noge” no BBC je iskopao neke njegove prilično zabrinjavajuće znanstvene radove u kojima definira kako kani urediti i promijeniti svijet, ali i misteriozni nooskop koji skenira globalnu svijest i sve transakcije između ljudi.

POTRES U KREMLJU: Putin naredio smjenu najbližeg suradnika, nitko ne zna zašto

Prije svoje karijere u Kremlju, Anton Vajno (44) radio je u ruskoj ambasadi u Tokiju. Estonac rođen u Talinu, kako piše BBC, ujedno je i magistar ekonomije te je autor i koautor mnogih znanstvenih članaka i radova. U isto vrijeme kada je postao  zamjenik bivšeg šefa kabineta ruskog predsjednika Sergeja Ivanova. 2012. godine, u specijaliziranom časopisu ‘Ekonomija i pravo’ pojavio se intrigantni članak koji potpisuje AK Vajno. Mnogi vjeruju da ga je napisao upravo šef kabineta ruskog predsjednika.

SEDAM ŠAMARA ZAPADU: Vitez Putin kao kreator novog svjetskog poretka?!

“Kapitalizacija budućnosti”

Članak napisan kompliciranim akademskim jezikom čak i specijaliziranim ekonomskim komentatorima je prilično nerazumljiv. Kompleksni dijagrami, tablice u grafikoni ne pomažu. No razumljivo je da članak otkriva nove načine organiziranja i shvaćanja društva.

Vajno u članku naslova “Kapitalizacija budućnosti” pojašnjava kako su ekonomija i društvo postali previše složeni da bi se njima upravljalo tradicionalnim metodama. Vlasti moraju naći nove načine upravljanja i kontrole društvom. A tu Vajto nudi rješenje misteriozna naprava – nooskop. Kako je objašnjeno u članku ‘može skenirati globalnu svijest i bilježiti promjene u biosferi i ljudskim aktivnostima’.

Nova metoda kontrole

Nije jasno je li u pitanju samo ideja, teoretski koncept, ili je u pitanju nešto što se već razvija ili možda već u uporabi.

BBC je došao do Viktora Sarajeva, nagrađivanog ekonomista koji je koautor brojnih članaka s Antonom Vajnom. Sarajev je opisao nooskop kao “uređaj koji skenira transakcije ljudi, stvari i novca”. Pojasnio je kako će taj izum imati jednaku važnost kao teleskop i mikroskop. Ipak, ni on nije rekao je li ta naprava stvarno postoji ili je još uvijek u razvoju.

Mračna utopija

No vodeći ruski znanstvenici prilično su skeptični oko rada.

“Tu uopće nema znanosti” zgraža se Simon Kordonski, profesor filozofije na moskovskom ekonomskom fakultetu te kaže kako se članak bavi “mitološkim hipotezama o budućnosti” koje su u suprotnosti s “progresivnim idejama prve generacije ruskih ekonomista nakon nakon raspada SSSR-a”

No njegov kolega skreće pozornost na prilično zlokobne najave.

“Ako procjenjujemo članak obzirom na njegov sadržaj, tada nesumnjivo imamo razloga za zabrinutost. Otkriva utopijsku ideju te predlaže i opisuje neku vrstu sveobuhvatnog sustava vlasti koju provode i nameću najviši dužnosnici” ističe Vitalij Kojrenoj. A sustav u kojem vrh vlasti nameće kontrolu nad svim segmentima društva i života uopće ne zvuči ko Putinova Rusija…

Povratak na Net.hr