UHVATILI GA KAMEROM

MINI TSUNAMI POGODIO NIZOZEMSKU OBALU: Veliki val nosio je sve pred sobom

Mini tsunami u ponedjeljak je rano ujutro pogodio plažu na nizozemskoj obali.

S nešto više od dva metra pokosio je sve ležaljke i stolice te ostalo što se našlo na plaži resorta Zandvoort na sjeveru zemlje. Prema napisima lokalnih medija, riječ je o vrlo rijetkom prizoru koji je ovaj put zabilježen i kamerom.

Veliki val snimljen je s balkona obalnog resorta, a muškarac koji ga je snimao uzastopce je vikao: “Tsunami”. Pri tome udaru vala na sreću nitko nije ozlijeđen, no zabilježena je materijalna šteta.
Sam fenomen inače se zove “meteotsunami”. Javlja se, obično, uoči oluje zbog brze promjene atmosferskog tlaka koji uzrokuje pomak vode.

Nizozemskoj se u ponedjeljak približavala velika oluja. Posljednji je put mini tsunami zabilježen u Nizozemskoj 2004. i 2006.

No, bilo ga je, primjerice i u Velikoj Britaniji 2011.

“Većina tsunamija su geološki, kada imate vertikalano pomicanje po morskom dnu koje može uzrokovati i potres, kao što se to dogodilo u Japanu 2011.”, kazao je britanski profesor geologije David Tappin za Daily Mail dodajući kako je za mini tsunami odgovorno vrijeme, odnosno velike promjene u atmosferskom tlaku.

Povratak na Net.hr