MAKSIMALNA PRIPRAVNOST

‘MI SMO U RATU PROTIV ISLAMISTIČKE IDEOLOGIJE’: Francuzi se spremaju na nove terorističke napade

‘U ratu smo protiv neprijatelja, koji je i unutarnji i vanjski. Moramo razumjeti da je bilo, i bit će još, događaja kao što su ovi strašni napadi’

Francuska je uključena u rat protiv islamističke ideologije i može se očekivati još napada militanata na francuskom tlu, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Damarnin.

Damarnin je govorio dan nakon što je napadač naoružan nožem vičući Allahu Akbar (Bog je najveći) dekapitirao ženu i ubio još dvoje ljudi u crkvi u Nici prije no što ga je nastrijelila policija i odvezla.

“U ratu smo protiv neprijatelja, koji je i unutarnji i vanjski”, rekao je Damarnin za radio RTL. “Moramo razumjeti da je bilo, i bit će još, događaja kao što su ovi strašni napadi”.

PLENKOVIĆ OSUDIO TERORISTIČKI NAPAD U NICI: ‘To je također napad na naše vrijednosti’

Maksimalna pripravnost

Darmin je rekao da će tijekom vikenda u mjestima za bogoslužje diljem Francuske biti smješteno 4000 sigurnosnih djelatnika. Francuska je podigla svoj sustav uzbune protiv terorizma na maksimalnu razinu nakon incidenta u Nici, u kojem su tri osobe poginule, piše RT.

Darmanin je najavio samo dva dana prije napada da će sigurnosne operacije biti pojačane na vjerskim mjestima u zemlji zbog “vrlo visoke” terorističke prijetnje uoči Dana svih svetih 1. studenog.

Ministar je tada rekao da Francuska mora držati pod kontrolom “rašireni islamizam koji ideološki naoružava ljude”, ističući da će islam uvijek imati mjesto uz ostale religije u ovoj sekularnoj naciji.

‘PORUKA MIRA MUSLIMANSKOM SVIJETU’ FRANCUSKOG MINISTRA: ‘Ne dopustimo da nas manjina manipulatora zarobi svojim ekscesima’

Osumnjičeni je u kritičnom stanju

Pravosudni izvor rekao je da je u četvrtak ujutro pritvoren 47-godišnjak pod sumnjom da je bio u kontaktu s napadačem.

Glavni antiteroristički tužitelj Jean-Francois rekao je muškarac za kojeg se sumnja da je počinio napad Tunižanin rođen 1999. koji je u Europu stigao 20. rujna iz Lampedeuse, glavne ulazne točke za migrante iz Afrike. Osumnjičeni je u bolnici, u kritičnom stanju, rekao je.

Nekoliko sati nakon napada u Nici policija je ustrijelila muškarca koji je u gradiću Montfavetu, blizu Avignona, prolaznicima prijetio pištoljem. Francuske novine Le Figaro prenose izjavu pravosudnog izvora da je ubijeni muškarac bio na psihijatrijskom liječenju i da ne vjeruju da je motiv teroristički.

NAPADAČ IZ NICE JE 21-GODIŠNJI TUNIŽANIN? Prerezao grljan muškarcu i odrubio glavu ženi u crkvi

Muhamedov rođendan

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi rekao je da je napad na crkvu Notre Dame u njegovu gradu sličan onome u Parizu prije dva tjedna u kojem je obezglavljen profesor Samuel Paty koji je učenicima u školi pokazao karikature proroka Muhameda.

Napadi u četvrtak izvedeni su na rođendan proroka Muhameda, u vrijeme sve većeg bijesa muslimanskih zemalja zbog francuskog ustrajanja na pravu objave tih karikatura. U nekoliko muslimanskih zemalja prosvjednici su izašli na ulice i uzvikivali poruke protiv Francuske.

NAKON STRAVIČNOG NASILJA U NICI, OGLASIO SE MACRON: ‘Francuska je pod napadom!’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr