PROTJERUJU ISIS

MASOVNI EGZODUS IZ TAL AFARA: Vojska udarila na grad u kojem je okupirano na tisuće ljudi

Tisuće civila bježe iz grada Tal Afar i okolice koji je od nedjelje na udaru iračke vojske, koja želi potjerati skupinu Islamska država, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Tal Afar je jedno od posljednjih uporišta organizacije IS u Iraku, koja ga kontrolira dulje od tri godine.

Prema riječima humanitarne koordinatorice Ujedinjenih naroda za Irak, Lise Grande “brojne obitelji su hodale 20-ak sati po izrazito visokim temperaturama napuštajući Tal Afar, gdje nedostaje hrane i vode”.

Oko 40.000 osoba je već napustilo regiju. UN i nevladine organizacije ne znaju koliko je osoba još u područjima sukoba, ali očekuju da će još tisuće bježati sljedećih dana i tjedana, precizirao je Dujarric.

POKRENUTA VELIKA OFENZIVA U IRAKU: Džihadisti imaju dvije opcije – predati se ili biti ubijeni

Primljeno je manje od polovice od 980 milijuna dolara predviđenih za humanitarnu pomoć ove godine u Iraku, dodao je glasnogovornik i naglasio da humanitarni djelatnici na terenu neće moći pomoći stanovništvu bez dodatnih iznosa.

Iračke snage su u ponedjeljak od IS zauzele nekoliko mjesta na prilazima Tal Afaru.

Provladine snage koje podržava međunarodna koalicija pod vodstvom Sjedinjenih Država pokušava se rasporediti na svim prometnicama oko grada kako bi u potpunosti opkolile džihadističko uporište, rekli su zapovjednici na terenu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr