MORALI REAGIRATI

KVAR U NUKLEARKI: Mađari hitno ugasili reaktor u elektrani koja se nalazi 75 kilometara od Hrvatske!

Mađarska je ugasila reaktor u nuklearnoj elektrani Paks zbog kvara u kontrolnoj opremi, javlja RT pozivajući se na mađarsku nacionalnu novinsku agenciju MTI.

Kvar ne predstavlja nikakve sigurnosne prijetnje, tvrdi Nacionalni ured za nuklearnu energiju (HAEA). Nakon što je pogreška detektirana i ispravljena, operacije će se nastaviti pod službenim nadzorom HAEA-e.

Nuklearna elektrana je smještena oko 5 kilometara od grada Paksa u središnjoj Mađarskoj, oko stotinjak kilometara od Budimpešte i 75 kilometara od hrvatske granice. Paks je jedina nuklearna elektrana u zemlji. Njena četiri reaktora proizvode više od 50 posto električne energije u zemlji.

U slučaju incidenta u nuklearnoj elektrani Paks u Mađarskoj, radijacija može zaprijetiti Osijeku koji je stotinjak kilometara udaljen od elektrane. Godine 2003. došlo je do ozbiljnog kvara u NE Paks, pri čemu je radioaktivni plin ispušten u atmosferu kroz pukotinu u ovojnici. Nuklearna elektrana Paks stavljena je u pogon 1976., a mađarski parlament produljio je njen radni vijek do 2037. godine.

HUNGARY-NUCLEAR POWER PLANT-24

Povratak na Net.hr