SITUACIJA U SJEVERNOJ MITROVICI / Kurti o planu za smirivanje napetosti na sjeveru Kosova: 'Nasilne su skupine povučene s našeg teritorija'

Image
Foto: Valdrin Xhemaj/Milos Tesic/ATAImages/Pixsell

Kurti nije rekao ništa o osnivanju udruge srpskih općina koja bi osigurala veću autonomiju za područje sa srpskom većinom. Bio je protiv provedbi sporazuma, pozivajući se na strahove da bi to potaknulo regiju da se ponovno pridruži Srbiji

14.6.2023.
9:18
Valdrin Xhemaj/Milos Tesic/ATAImages/Pixsell
VOYO logo

Kosovski premijer Albin Kurti u utorak je predstavio plan za smirivanje napetosti na sjeveru s većinskim srpskim stanovništvom, piše Reuters.

Uhićenje je Srbina, kojeg je kosovski albanski ministar unutarnjih poslova identificirao kao organizatora napada na mirovne snage NATO-a tijekom srpskih nemira prošlog mjeseca, izazvalo novi bijes u nestabilnoj regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 200 Srba okupilo se u sjevernoj Mitrovici kako bi prosvjedovali protiv uhićenja, a policija kosovskih Albanaca u opremi za suzbijanje nereda stajala je nekoliko stotina metara dalje.

Image
PROSVJEDI U SELU ZVEČAN /

EU prijeti sankcijama Srbiji i Kosovu zbog nasilja prema mirovnim snagama za vrijeme nedavnih nemira

Image
PROSVJEDI U SELU ZVEČAN /

EU prijeti sankcijama Srbiji i Kosovu zbog nasilja prema mirovnim snagama za vrijeme nedavnih nemira

U blizini su bili i američki vojnici s mirovnim snagama KFOR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom akcije uhićenja Miluna Milenkovića lakše su ozlijeđena trojica policajaca kosovskih Albanaca, objavio je ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla na svojoj Facebook stranici.

Oko 30 pripadnika mirovnih snaga i 52 Srbina ozlijeđeno je u sukobima krajem prošlog mjeseca nakon što su gradonačelnici etnički Albanci preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora na kojima je odaziv bio samo 3,5 posto nakon što su Srbi koji čine većinu u regiji bojkotirali glasovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države i Europska unija pozvale su premijera Albina Kurtija da povuče gradonačelnike, ukloni specijalnu policiju korištenu za njihovo postavljanje i podrži sporazum iz 2013. o udruzi autonomnih srpskih općina u regiji.

Kurti je rekao da su "nasilne (srpske) skupine povučene s teritorija Kosova te da će prisutnost kosovske policije u tri općinske zgrade biti smanjena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada Republike Kosovo će koordinirati sa svim akterima i objaviti prijevremene izbore u četiri općine na sjeveru", rekao je Kurti na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s veleposlanicima Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Njemačke i Britanije, poznatih kao Grupa Quint.

Rekao je da je predstavio svoj plan izaslanicima EU i SAD-a i pozvao na naknadni sastanak dužnosnika Srbije i Kosova u Bruxellesu, gdje je sjedište EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurti nije rekao ništa o osnivanju udruge srpskih općina koja bi osigurala veću autonomiju za područje sa srpskom većinom. Bio je protivan provedbi sporazuma, pozivajući se na strahove da bi to potaknulo regiju da se ponovno pridruži Srbiji.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prošlog je tjedna pozvao Kosovo da Srbima da više autonomije prije organiziranja novih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Ureda Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković rekao je da je uhićenjem Milenkovića zbog organiziranja prosvjeda "Kurti pokazao da ga zanima samo sukob".

Kosovo je proglasilo međunarodno priznatu neovisnost od Srbije 2008., gotovo desetljeće nakon pobune 90-postotne etničke albanske većine protiv represivne srpske vlasti. NATO bombardiranje protjeralo je srpske snage sigurnosti, ali Beograd Kosovo i dalje smatra samo svojom južnom pokrajinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo