PROSVJEDI U SELU ZVEČAN / EU prijeti sankcijama Srbiji i Kosovu zbog nasilja prema mirovnim snagama za vrijeme nedavnih nemira

Image
Foto: Profimedia

EU je pozvala Kosovo i Srbiju da poduzmu trenutnu i bezuvjetnu akciju za deeskalaciju situacije i da 'prestanu koristiti retoriku razdora i suzdrže se od bilo kakvih daljnjih nekoordiniranih akcija'. Nedavni prosvjedi rasplamsali su se nakon izbora novih gradonačelnika na sjeveru Kosova

3.6.2023.
20:49
Profimedia
VOYO logo

Europska unija je u subotu zaprijetila uvođenjem kaznenih mjera Srbiji i Kosovu ako ne spriječe ponavljanje nasilja koje je bilo usmjereno protiv međunarodnih mirovnih snaga nakon spornih izbora lokalnih gradonačelnika.

"Neuspjeh u deeskalaciji napetosti dovest će do negativnih posljedica", navodi EU u priopćenju objavljenom u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se poziva na hitnu uspostavu mira na sjeveru Kosova, gdje su krajem svibnja srpski militanti zapaljivim napravama i kamenjem napali mirovne snage NATO saveza tijekom prosvjeda u selu Zvečan. Ranjeno je 30 talijanskih i mađarskih vojnika i više od 50 Srba.

Image
'SRBI TO MORAJU PRIHVATITI' /

Milanović: 'Treba prestati ponavljati da je Kosovo Srbija. Nije brate, gotova stvar'

Image
'SRBI TO MORAJU PRIHVATITI' /

Milanović: 'Treba prestati ponavljati da je Kosovo Srbija. Nije brate, gotova stvar'

Kako bi točno mogle izgledati zaprijećene "odlučne mjere" nije objašnjeno. Moguće je smanjenje financijske potpore koju dvije zemlje dobivaju kao kandidati za ulazak u EU. Suradnja bi također mogla biti ograničena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nasilje se moglo izbjeći i mora se izbjegavati u budućnosti", stoji u izjavi koju je u ime EU objavio povjerenik za vanjske poslove Josep Borrell.

EU je pozvala Kosovo i Srbiju da poduzmu trenutnu i bezuvjetnu akciju za deeskalaciju situacije i da "prestanu koristiti retoriku razdora i suzdrže se od bilo kakvih daljnjih nekoordiniranih akcija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavni prosvjedi rasplamsali su se nakon izbora novih gradonačelnika na sjeveru Kosova, političara albanskog podrijetla koji su pobijedili na dopunskim izborima, koje su Srbi bojkotirali po nalogu vlasti u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo