Borbe sve jače

POČINJE DEFINITIVAN KRAJ ISIS-a: Zloglasni vođa skriva se u Mosulu, a iračke snage samo što nisu upale u grad

Iračka je vojska ušla u Mosul po prvi puta u preko dvije godine, i izgleda kako počinje definitivan kraj ISIS-a, prenosi Independent.

‘OTKINUT ĆEMO ZMIJI GLAVU’: Iračke snage ušle u Mosul, no barbari ISIS-a pružaju žestok otpor

Znakovitost borbi za Mosul još je i veća utoliko što se vjeruje kako se samoproglašeni kalif, Abu Bakr al Bagdadi nalazi u tome gradu, izjavio je viši kurdski službenik.

Fuad Husein, načelnik stožera kurdskoga predsjednika Masuda Barzanija, izjavio je kako njegova vlada ima informacije iz više izvora kako je “Bagdadi još uvijek tamo i, ako on bude ubijen, to će značiti kolaps cijelog ISIS-ovog sustava.”

NOVI PORAZ ISIS-A U IRAKU: Ubijeno 250 džihadista raznih nacionalnosti

ISIL će morati birati novog kalifa usred bitke, ali niti jedan nasljednik neće imati prestiž niti autoritet Bagdadija, vođe koji je iznenadio cijeli svijet kada je uspostavio kalifat u Mosulu u lipnju 2014. godine.

IRAQ-CONFLICT
Mosul je opkoljen sa svih stranaFoto: AHMAD AL-RUBAYE/afp

Drugi viši i poznatiji vođe unutar ISIS-a, posebno oni u Siriji, uglavnom su već poubijani nakon početnih trijumfa iz ljeta 2014., kada su zauzeli veći dio sjevernog Iraka i istočne Sirije.

Prisutnost Bagdadija u Mosuli moglo bi zakomplicirati i produžiti bitku jer će se njegovi sljedbenici boriti do smrti kako bi ga obranili.

“Očito je da će izgubiti, ali ne i koliko će dugo trebati da do toga dođe”, kaže Husein, i dodaje kako su kurdski Pešmerge impresionirani velikim brojem tunela koje je ISIS iskopao za skrivanje u selima oko Mosula.

MOSUL JE SAMO POČETAK: Sedam razloga zbog kojih bi opsada Rake mogla biti najteža bitka protiv ISIS-a

Počele gradske borbe

Irački specijalci koji su ušli u Mosul, grad koji je nekoć imao dva milijuna stanovnika, u utorak su zauzeli zgradu državne televizije na istočnoj obali rijeke Tigris koja dijeli grad na dva dijela. Husein kaže kako će brzina pada Mosula ovisiti o brojnim faktorima, posebno o tome hoće li ISIS “uništiti svih pet mostova preko rijeke.”

Postrojbe iračke vojske napadaju uz podršku američkih zračnih snaga preko doline Niniva istočno od Mosula, i zauzimaju sela i gradiće iz kojih su stanovnici još odavno pobjegli. Tamo gdje su se kršćani i druge manjine pokušali vratiti u svoje domove, često su ih pronašli spaljene i opljačkane.

Iračke su snage ušle u Mosul, tvrdi general bojnik Sami al Aridi iz iračkih specijalnih snaga. Po dogovoru postignutom prije početka operacije, 17. listopada, kurdske Pešmrge i šijitske milicije neće sudjelovati u napadu na Mosul, koji je većinski sunitski arapski grad.

IRAQ-CONFLICT-MOSUL
Pripadnik iračkih protuterorističkih snaga ranjen u borbama u predgrađu MosulaFoto: BULENT KILIC/afp

Dolaskom noći došla je pješčana oluja koja je smanjila vidljivost na ispod 100 metara, što je znatno otežalo zračnu podršku te su borbe stale. “Daeš (ISIS), uzvraća vatru i postavio je debele betonske zidove između raznih gradskih naselja kako bi spriječio daljnje napredovanje naših snaga”, kaže general Aridi. Dodao je i kako su njegove snage zauzele zgradu televizije, jedine u cijeloj provinciji, ali da je došlo do teških borbi kada su pokušale krenuti dublje u grad. Još su uvijek desetak kilometara udaljene od središta Mosula.

Prošloga je mjeseca stotinu boraca ISIS-a izvelo spektakularan napad na grad Kirkuk koji je u kurdskim rukama i važno je središte naftne industrije.

Ova operacija dosta ovisi o američkim zračnim udarima, kao i o američkim specijalnim snagama. “Uvjeravam vas da se iračka vojska i Pešmerge ne pomaknu niti milimetar bez američke dozvole i koordinacije”, kaže jedan kurdski promatrač. On ne misli kako će bitka za Mosul nužno biti dugotrajna.

Ali postaje sve teže za 3.000 do 5.000 boraca ISIL-a u samom Mosulu, kao i dodatnih 1.500 do 2.500 u pregrađima, da pobjegnu, čak ako bi i htjeli. Iračka vojska i Pešmerge okružili su grad sa sjevera, istoka i juga, a šijitske milicije dolaze sa zapada, blokirajući tako posljednje puteve prema Siriji.

Glasnogovornik Sjedinjenih Država John Dorrian izjavio je kako su primjetili da se ISIS-ove snage više ne kreću u većim skupinama. “A ako i primjetimo neki veći broj, napadnemo i ubijemo ih.”

Oko 1.792 Iračana, od kojih su 1.120 bili civili ubijeno je tijekom listopada, tvrdi UN, iako ta brojka vjerojatno ne uključuje ISIS-ove borce.

Stanovništvo postalo živi štit

IRAQ-CONFLICT
Snage šijitskih milicija ne sudjeluju u borbama za Mosul, ali blokiraju put prema SirijiFoto: AHMAD AL-RUBAYE/afp

Svjedoci iz Mosula, gdje je ISIS navodno ovog vikenda ubio 40 iračkih zarobljenika i bacio njihova tijela u Tigris, kažu kako na ulicama ima malo boraca. “To su većinom tinejdžeri s oružjem” rekao je jedan stanovnik Mosula preko telefona. Dio grada prekriven je dimom zbog zračnih napada i topničke vatre, ali i zato što borci ISIS-a pale vatre kako bi onemogućili zračno promatranje.

Navodno su zapovjednici ISIS-a podijeljeni oko toga treba li ostati u Mosulu i boriti se do kraja ili se povući nakon što se nanese što više žrtava neprijatelju, te zatim prijeći na gerilsko ratovanje.

Jedna od prednosti ostanka u gradu je to što to otežava zračne i topničke napada SAD-a i saveznika jer se vjeruje kako u gradu još uvijek živi oko 1.5 milijuna ljudi. ISIS im brani napuštanje grada.

Lokalno stanovništvo tvrdi kako ISIS nikada nije bio popularan u Mosulu, ali je imao podršku u sunitskim selima oko grada i među sunitskim Turkmenima obližnjeg grada Tal Afara. Neki promatrači vjeruju kako bi ISIS mogao napasti šijitske milicije koje im stoje na putu prema Siriji, jer njih ne štite američke zračne snage za koje se smatra da su pod iranskim utjecajem.

Povratak na Net.hr