ODGOĐENA ODLUKA

KONTROVERZNI ZAKON PODIJELIO TURSKU: Silovateljima maloljetnica ipak se neće oprostiti zločin

Turska je ipak odustala za kontroverznog zakona prema kojem bi se muškarcima, koji su imali spolni odnos s maloljetnim djetetom, oprostio krimen ukoliko se ožene svojim žrtvama, no samo na kratko – dok se o njemu ne izjasni Povjerenstvo.

Parlament je u prvom čitanju usvojio zakon, a do ove obustave glasanja dolazi neposredno prije drugog čitanja, koje se na dnevnom redu sjednice parlamenta trebalo naći ovog četvrtka, piše The Independent.

Turski premijer Binali Yildirim kazao je novinarima da će Vlada ovaj prijedlog zakona najprije poslati na izglasavanje Povjerenstvu.

ZAKON KAO IZ SREDNJEG VIJEKA: Muškarci koji su silovali neće u zatvor ako se ožene svojim žrtvama?!

Legalizacija silovanja

Ovaj je prijedlog zakona izazvao potpuni kaos i bijes u zemlji, a tisuće ljudi izašlo je u subotu na ulice u znak protesta.

Turska vlada kazala je kako će ovaj zakon uvelike pridonijeti rješavanju pravnih izazova uzrokovanih porastom broja maloljetnika koji stupaju u brak. Kritičari ovog prijedloga zakona kazali su kako se njime želi legalizirati zločin zlostavljanja, odnosno silovanje.

Prema ovom zakonu, muškarcima koji su seksualno zlostavljali djevojčice mlađe od 18 godina bez ‘sile, prijetnje ili bez pristanka’, ako ožene djevojčice, neće biti kazneno procesuirani. Primjena zakona trebala se odnositi na razdoblje od 2005. do 2016. godine i na dalje.

TURKEY-POLITICS-KURDS-DEMO

Brakovi djece

Ovaj prijedlog zakona stigao je nakon što je ustavni sud Turske u srpnju ove godine poništio dio kaznenog zakona koji definira sve seksualne radnje s djecom mlađom od 15 godina kao seksualno zlostavljanje.

Te su promjene također izazvale pobunu u narodu, no Vlada tvrdi da su ove izmjene zakona nužne kako bi se priskočilo pravnoj problematici s obzirom na to da statistika pokazuje kako ima sve više djevojčica koje stupaju u brak prije 18. godine, osobito na južnom dijelu zemlje.

Turska je jedna od zemalja s najvećom stopom ‘dječjeg braka’ u Europi, s oko 15 posto djevojčica koje stupaju u brak prije 18. rođendana.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr