MOĆNI I NEVIDLJIVI

KOJI JE SUPERIORNIJI: Kineski J-31 sustiže američkog lovca-bombardera F-35?

Čim je predstavljen 2012. godine, novi kineski lovac-bombarder J-31 pokrenuo je lavinu rasprava i usporedbi s dotad superiornim američkim lovcem-bombarderom pete generacije F-35 iz programa Joint Strike Fighter.

Web-stranica Defense One napravila je usporedbu dvaju borbenih zrakoplova kako bi se vidjelo kojemu dati prednost – američkom ili kineskom.

Letjelice pete generacije

Kineski lovac J-31, prema pisanju Defense One, dizajnom podsjeća na F-35, ali prema podacima koje je prvi objavio vojni magazin Janes, američki zrakoplov ima nešto veći domet leta i može ponijeti nešto više oružja.

Vojni stručnjaci također ističu kako jednomotorni F-35 ima bolji računalni softver, jedinstvene senzore i ostali hardver, samu tehologiju motora te premaz koji ga čini nevidljivim na radarima.

Sve te karakteristike, ističu stručnjaci, razlikuju lovce-bombardere pete generacije od onih iz prošlog stoljeća.

PLANIRAJU ULOŽITI 40 MLRD. DOLARA: Vojna industrija ima novu obećanu zemlju

Slabi američka tehnološka nadmoć

No, stručnjaci, a i neki viši dužnosnici Pentagona, uvjereni su da se tehnološka nadmoć američke vojske smanjuje.

Zamjenik američkog ministra obrane Robert Work upozoravao je da se u protkle dvije godine tehnološka prednost američke vojske smanjila.

SAD: Šalju ultramoderne borbene zrakoplove F-22 u Europu

Kineski lovac sve iznenadio

Prije četiri godine doznalo se da Kina gradi svoj prvi vlastiti multi-role “nevidljivi” bombarder poput američkog F-35 namijenjen za udare na ciljeve u zraku i na zemlji. Kineski J-31 prvi puta je poletio 2012. godine. Tada se, kažu, američka superiornost na ovom polju smanjila.

Razvojni program američkog lovca-bombardera završava 2017. godine, a dok u međuvremenu ne pređe u novu fazu nužnih promjena, Kinezi će moći usredotočiti se na nadogradnje i poboljšanja svog nevidljivog lovca.

KAKVA BLAMAŽA: Najsofisticiranijeg lovca pobijedila ‘krama’ stara 40 godina

Povratak na Net.hr