Koji je razlog zbližavanja Tadića i Josipovića?

Zbližavaju li se Srbija i Hrvatska, odnosno predsjednici tih dviju država, na štetu Bosne i Hercegovine, tama je kojom se pozabavio Deutsche Welle. Česti susreti Ive Josipovića i Borisa Tadića zasad su uglavnom protumačeni kao dugoočekivana normalizacija odnosa, no postoje i analitičari koji su skeptični.

Povjesničar Ivo Banac, primjerice, smatra da se “pravi test srbijanskog odnosa prema susjedima prvenstveno oslikava u relacijama te države prema Kosovu i BiH, a tu gotovo da nema nikakvih pomaka”, jer Srbija i dalje negira kosovsku neovisnost, a Tadić uredno sudjeluje u izbornim kampanjama sadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Za Deutsche Welle izjavio je kako zbog toga česti susreti Tadića i Josipovića “stvaraju dojam neslužbenog srbijansko-hrvatskog savezništva”, što u povijesti nije donijelo stabilizaciju. Dapače.

“Govorim o direktnom dogovoru Beograda i Zagreba 1939. CvetkovićMaček na štetu BiH, koja je tada praktički bila podijeljena. Nešto slično dogodilo se 1991. godine kao posljedica dogovora TuđmanMilošević. Sad vidimo ponavljanje tog modela. Iako je to kasnije demantirano, stav predsjednika Josipovića, ma koliko nespretno izrečen, u prilog trećeg entiteta, dovodi nas vrlo blizu politike 1991. na liniji Tuđman – Milošević”, kaže Banac.

‘Ključna prijetnja integritetu BiH’

Politički analitičar iz Sarajeva Senad Pećanin ide još dalje i te odnose naziva “ključnom prijetnjom integritetu BiH”.

“Čini mi se da srpska nacionalistička politika koristi Josipovića čak i da ospori vlast legalnog hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH Željka Komšića. Ako Josipović toga nije svjestan, onda me čudi nedostatak jednog državničkog odnosa, a ako, pak, je, onda to nije politika koja pridonosi stabilnosti BiH, ali ni normalizaciji odnosa u regiji”, smatra Pećanin.

Nastavak Tadićeve i Josipovićeve podrške Dodiku mogao bi, po njegovom mišljenju, bitno ugroziti nastojanja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je osudio zločine što ih je počinila Armija BiH.

Vezani članci:

arti-201011040205006
arti-201011240165006
arti-201006010309006
arti-201004220693006
arti-201007200804006

Povratak na Net.hr