ANALIZA KRVAVOG RATA

KLJUČ SVEGA JE RUSIJA: Što kaos u Siriji zapravo otkriva o novom svjetskom poretku?

Građanski rat u Siriji čini se tvrdoglav, bekrajan, bujica koja je rezultirala različitim zagađenim tijekovima povijesti – od slabo promišljene iračke invazije do uvenulog Arapskog proljeća, od 14 stoljeća dugog sektaškog rata do kraja Hladnog rata, započinje svoju analizu ugledni BBC-jev novinar Mark Mardell.

Ali pokazuje li on put u budućnost – možda ne budućnost kakvu bismo htjeli, nego znak puta prema kojem se svijet kreće.

Sirija je postala novi medvjeđi brlog – strašna destruktivnost bilo kojeg građanskog rata protkana vlastitim interesima drugih međunarodnih aktera.

‘TERORISTIČKA PRIJETNJA JE STVARNA’: Stotinu džihadista vratilo se iz ratne Sirije u BiH!

Rusija je srž problema

Kako ističe Mardell, citirajući tuđe riječi, jedan od problema građanskog rata u Siriji jest, iako neke države uključene u njega žele mir, činjenica što on nije njihov prioritet.

Sjedinjene Države i ostatak Zapada žele uništenje Islamske države, a k tome priželjkuju i pad sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Turska se brine zbog izbjeglica i Kurda te se čini ambivalentna prema sunitskom pokretu.

RUSSIA-PUTIN-MEDIA-FORUM

‘RAT U SIRIJI PUTINU JE DOŠAO KAO POKLON!’ Ruski novinar otkriva zašto se Moskvi isplatila vojna intervencija na Bliskom istoku

Za Iran i Saudijsku Arabiju to je samo još jedan front u borbi za regionalnu prevlast, dvije zemlje i same duboko uronjene u sektaški sukob sunita i šijita.

Ali bez obzira na sve njih, smatra Mardell, ključ i srž svega jest Rusija.

Postoji velika debata oko toga što ruski predsjednik Vladimir Putin želi. Neki smatraju da želi luku na Sredozemnom moru, neki da ne može izgubiti saveznika, treći pak da želi pobijediti još jednu “obojenu” revoluciju, kakve su se u prošlosti događale u bivšim socijalističkim zemljama.

SYRIA-CONFLICT-ALEPPO

Rebalansiranje sila nakon Hladnog rata

Hladni rat je možda završio prije četvrt stoljeća, ali globalno rebalansiranje koje je uslijedilo nakon njega i dalje se događa.

Sjedinjene Države su i dalje vodeća svjetska sila, iako neki smatraju da je njihovo moralno samopouzdanje zgaženo u pijesku Iraka, dok drugi kažu da je za sve kriv manjak volje trenutačnog američkog predsjednika.

‘RUSI IZVODE BARBARSKE NAPADE U SIRIJI’: Na meti su im stotine tisuća civila, polovina od njih su djeca

Istina je da Obama uopće nema apetita za takav sukob, niti želi ponovno zapeti do koljena u još jednoj okupaciji arapske zemlje bez izgleda za pobjedu.

Mardell smatra da će Sjedinjene Države ostati pri sličnoj politici i nakon Obamina odlaska i dolaska novog predsjednika ili predsjednice. Kaže da bi Hillary Clinton čak i mogla povećati vojnu intervenciju, dok je Donalda Trumpa malo teže za pročitati – prijateljski raspoložen prema Rusiji, protiv intervencije, ali svim silama želi uništiti ISIS.

Američka budućnost i ruska nostalgija

Kakva god bila retorika u izbornoj kampanji, Mardell smatra da će sljedeći američki lider biti različit od sadašnjeg samo na marginama.

Mardell piše da je pomodno kritizirati Obamu zbog puštanja Assada “s udice”, te da tako na stvari gledaju mnogi političari, vojni lideri i diplomati. Unatoč tome, ističe da Obama jako dobro razumije raspoloženje američkog naroda te granice koje čak i supersila poput Amerike može postići miješanjem u sukob. Posebice ako se pogledaju slučajevi Afganistana, Iraka i Libije.

POČELA KONAČNA BITKA ZA KLJUČNI SIRIJSKI GRAD: Zašto zapravo Asad očajnički želi osvojiti Alep?

Sirija je znak ne samo svijeta u kojem je Amerika izgubila apetit i volju da se igra svjetskog šerifa, nego i svijeta koji je sve više višepolaran.

Zveckanje oružjem na granici NATO-a i Europske unije, okupacija Krima, Sirija je jednostavno posljednja manifestacija Putinova prikazivanja vojne moći.

Kako zaključuje Mardell, upravo je Rusija – sanjajući o moći i slavi iz vremena Sovjetskog Saveza – odlučna u rekreiranju simulacije carskog dosega i utjecaja – bez ikakvog jasnog strateškog cilja.

-

Povratak na Net.hr