Kineska pokrajina Sichuan poznata je po pandama, ljutoj hrani i lijepim ženama, ali i po jednoj drugoj stvari- strasti prema zečevima, osobito zečjim glavama, koje se smatraju vrhunskom delicijom.
Kako bi zadovoljia potrebe tržišta, jedna lokalna tvrtka počela je uvoziti zečeve iz Francuske. Smatraju kako su francuski zečevi najkvalitetnije uzgojeni na svijetu i spremni su za njih platiti i po 320 dolara po komadu.
Otkupljene zečeve ne šalju odmah u konzumaciju nego ih prvo pare i uzgajaju po četiri generacije potomaka.
U Kineskoj udruzi za uzgoj zečeva kažu kako se u toj zemlji godišnje proizvodi oko 200 milijuna tona zečjeg mesa. Čak 70 posto završi u pokrajini Sichuan i susjednoj pokrajini Chongqing.
Prema procjenama, svaki stanovnik od 110 milijuna ljudi, koliko živi u toj regiji, godišnje pojede 3.8 kg zečjeg mesa.
Sočna delicija
Zečje glave osobito su cijenjene zbog sočnosti, kažu poznavatelji. "One su kao pačji vratovi. Prepune su malih koščica i što ih više sišeš, to su ukusnije", kaže voditelj restorana Yang Xiaomei.
No, kako se one točno jedu? Prvo se razvali čeljust i glava podijeli na dva dijela. Nakon toga se pojedu obrazi, jezik i brada. To je lakši dio. Najteže je doći do mozga, kojeg se jede nakon što se oljušte unutarnje membrane. Šećer na kraju su oči, s kojima je potrebno malo više strpljenja zbog okolnih kostiju. Konobarica koja je za Wall Street Journal ovo demonstrirala na kraju je polizala prste.
Strancima se ovo može gaditi samo zato jer se boje i nisu probali, kažu u Kini. Jednom kad kušate zečju glavu, svidjet će vam se, tvrde.