PITANJE SAVUDRIJSKE VALE

SLOVENSKI ŠEF DIPLOMACIJE: ‘Uskoro dižemo tužbu protiv Hrvatske, ali zapravo se nadam da će Zagreb popustiti’

Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštivanja odluke Arbitražnog suda, najavio je tamošnji ministar vanjskih poslova.

Slovenija bi već potkraj veljače mogla Europskoj uniji dostaviti prijedlog tužbe protiv Hrvatske koja ne poštuje arbitražnu presudu i pripadnu dokumentaciju, rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. Prvo će tužbu predstaviti Europskoj komisiji prema članku 259., a kasnije i sudu u Luksemburgu, javlja 24ur.

Komisija bi tako imala tri mjeseca vremena da odluči hoće li sama pokrenuti mjere kojima će Hrvatsku primorati na implementaciju presude ili će Slovenija nastaviti sama postupak protiv Hrvatske pred sudom EU-a u Luksemburgu, kazao je Erjavec.

Promjena negativnog stava

Također je izrazio uvjerenje da će Hrvatska promijeniti svoj, kako je rekao, negativan stav prema odluci Arbitražnog suda. “Uvjeren sam da je potrebno samo biti strpljiv i nastaviti s aktivnostima u vezi s provedbom arbitražnog pravorijeka. Uostalom, zakon je na našoj strani”, rekao je Erjavec dodajući kako je ipak od Europske komisije očekivao konkretniji angažman u cijelom slučaju istaknuvši kako su njihovi potezi bili samo usmeni dok on očekuje konkretne akcije.

Prije sjednice vanjskopolitičkog odbora Erjavec je predstavio aktivnosti slovenske vlade u implementaciji arbitraže i zatražio političko jedinstvo svih stranaka u tom pitanju.

Komisija na slovenskoj strani

U vezi s najavljenim posjetom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Bruxellesu sredinom veljače, slovenski visoki diplomatski izvori u petak su za agenciju STA rekli da Slovenija ne odbacuje dijalog s Hrvatskom, ali taj dijalog moguć je samo o implementaciji arbitražne presude. Za to je potreban angažman Komisije, rekli su diplomati.

“Očekujemo da će Komisija ponoviti stajalište da arbitražnu presudu treba provesti i da članica EU-a ne može djelovati protupravno, posebno ako EU želi stabilizitrati prilike na zapadnom Balkanu”, kazao je za STA Iztok Mirošič, državni tajnik u Erjavčevu ministarstvu. Slovenija inzistira na primjeni arbitražne presude, no Hrvatska se povukla iz procesa jer je Ljubljana kompromitirala postupak pred sudom u Den Haagu te sada traži da granični spor riješi bilateralnim pregovorima.

Povratak na Net.hr