Kako se Gordon Brown derao na Tonyja Blaira

Trenutačni britanski premijer derao se na svog šefa Tonyja Blaira da mu je uništio život u posljednjim pregovorima oko primopredaje vlasti 2007. godine, otkriva nova knjiga novinara britankog lista Observer.

U knjizi autora Andrewa Rawnsleyja ‘The End of the Party’, novinar Observera opisuje kako su izgledale razmirice između dvojice stranačkih kolega Tonyja Blaira i Gordona Browna. Naime, nakon što je 2006. godine laburistička stranka od Blaira zatražila da odstupi s dužnosti zbog sve veće nepopularnosti uzrokovane suradnjom s američkim predsjednikom George W. Bushom i potporom ratu u Iraku, izgledni nasljednik bio je upravo tadašnji ministar financija Gordon Brown.

Brown i Blair su navodno još devedesetih sklopili dogovor da će mu Blair prepustiti svoje mjesto na čelu Laburističke stranke, pa je ministar financija bio jako nervozan što je Blair odugovlačio s objavom konačnog datuma odlaska.

Zato je, piše Rawnsley, na jednom sastanku Brown opetovano vikao na Blaira kako mu je uništio život. Blair je ovu informaciju ispričao najbližim suradnicima, te je opisao kao ‘užasnu’ i ‘sablasnu’.

U drugoj je situaciji, nakon što je Blairov bliski suradnik Alan Milburn napisao članak u kojem podupire Blairovo pravo da ostane na funkciji premijera, Brown opet nazvao Blaira.

“To je frakcionaštvo! To je je… trockizam! Ti si nagovorio Milburna na to!”, vikao je Brown. Blair se nakon razgovora, piše u knjizi, smijao histeričnim reakcijama svog nasljednika.

Povratak na Net.hr