U POSJETU MOSKVI / Kako je započela bromansa koja Zapadu ide na živce? Xi i Putin upoznali su se na rođendanskoj zabavi: 'On je moj najbolji, najintimniji prijatelj'

Image
Foto: Profimedia

Prema riječima samog Putina, Xi mu je poklonio tortu, dok je ruski čelnik izvukao bocu votke za zdravicu

20.3.2023.
22:35
Profimedia
Play logo

Kineski predsjednik Xi Jinping u trodnevnom je posjetu Moskvi gdje će se sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Očekuje se da će dvojica čelnika sklopiti do desetak sporazuma - vjerojatno o poticanju trgovine, posebno u energetici - kao i da će uložiti više napora u trgovinu u vlastitim valutama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se i da će Xi ponoviti kineski stav o rješavanju 'ukrajinske krize' koji je Kina već ranije iznijela u svojim "12 točaka" koje je kinesko ministarstvo vanjskim poslova objavilo na svojim internetskim stranicama: potrebu za poštivanjem suvereniteta i nastavkom mirovnih pregovora, ali i ruske teme za razgovor poput odvraćanja od 'vojnih blokova koji se šire', pri čemu se misli na NATO Savez.

Ipak, navodi za Politico Ryan Hass, viši su radnik na Institutu Brookings, Xijev prioritet je 'dugoročno zaključati Rusiju kao kineskog mlađeg partnera, jer je to ključno za viziju nacionalnog pomlađivanja Kine'.

Prema nekim izvještajima, nakon posjeta Rusiji, Xi bi se mogao telefonski čuti s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'MOŽDA I NJIHOVA NAJVAŽNIJA PORUKA' /

Što se krije iza 12 kineskih točaka o ratu u Ukrajini? Stručnjak: 'Nesumnjivo da je skrivena kopija namijenjena i Amerikancima'

Image
'MOŽDA I NJIHOVA NAJVAŽNIJA PORUKA' /

Što se krije iza 12 kineskih točaka o ratu u Ukrajini? Stručnjak: 'Nesumnjivo da je skrivena kopija namijenjena i Amerikancima'

Prijateljstvo pod povećalom

Prijateljstvo između kineskog i ruskog predsjednika traje već desetak godina, a pod povećalom međunarodne javnosti našlo se otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči ovotjednog susreta dvojice predsjednika, američki glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, John Kirby, izjavio je da se i Kina i Rusija 'bore protiv međunarodnog poretka temeljenog na pravilima koja su SAD i saveznici izgradili od kraja Drugog svjetskog rata' te da će SAD pažljivo pratiti što proizlazi iz sastanka dvojice čelnika u Rusiji.

Rusko-kinesko prijateljstvo, naime, ne ulijeva povjerenje unatoč tome što je Kina objavila mjere za okončanje rata u Ukrajini. Ne pomaže ni činjenica da su dvije zemlje održale zajedničke vojne vježbe s Iranom u Osmanskom zaljevu. Zapad sumnja i da su kineske tvrtke, uključujući jednu povezanu s kineskom vladom, ruskim entitetima poslale jurišne puške i drugu opremu koja se može koristiti u vojne svrhe, uključujući dijelove dronova i pancire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrh svega toga, Peking je u ponedjeljak dodatno podržao Moskvu, kada je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin navodno pozvao Međunarodni kazneni sud (ICC) - koi je izdao nalog za uhićenje Putina - da 'poštuje imunitet šefova država od jurisdikcije prema međunarodnom pravu'.

Prijateljstvo bez granica

Sve to daje naslutiti da je prijateljstvo između Xija i Putina, ne samo neupitno, već čvršće nego ikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju krajeva, Xi je - uoči puta u Moskvu - izjavio da dolazi kako bi ojačao 'prijateljstvo, suradnju i mir' te stvorio 'nove izglede za kinesko-ruske odnose'. Također je rekao da prijateljstvo Pekinga i Moskve 'raste iz dana u dan'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše dvije strane provode koncept prijateljstva koji se prenosi s generacije na generaciju, a to tradicionalno prijateljstvo raste iz dana u dan", kazao je Xi uoči posjeta ruskom kolegi, a ruski predsjedenik bio je jednako blagoglagoljiv kada je izjavio da su kinesko-ruski odnosi sada na 'najvišoj razini' u povijesti. Putin je pritom dodao da je riječ o odnosu u kojem 'nema vođe i sljedbenika, nema ograničenja ili zabranjenih tema'.

Peking se, podsjeća Politico, obvezano na 'partnerstvo bez granica' s Rusijom svega dva dana prije invazije na Ukrajinu, a aktualni posjet kineskog predsjednika - prvi od početka ruske invazije - dolazi u trenutku kada se Peking sa svojim "12 točaka" nastoji pozicionirati kao mirovni posrednik u ratu.

Upoznavanje na rođendanskoj zabavi

Prijateljstvo Xija i Putina započelo je prije desetak godina, votkom i sendvičima. Xi i Putin sastali su se, naime, 2013. pred kraj samita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje na Baliju i to na Putinov rođendan. Prema navodima dvoje ljudi prisutnih na improviziranoj rođendanskoj zabavi, ta prigoda 'nije bila pijanka, ali su se otvorili i postojala je funkcionalna kemija'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima samog Putina, Xi mu je poklonio tortu, dok je ruski čelnik izvukao bocu votke za zdravicu.

"Nikada nisam uspostavio takve odnose niti sklopio takve dogovore s bilo kojim drugim stranim kolegom, ali sam to učinio s predsjednikom Xijem", rekao je Putin 2018. kineskoj televizijskoj postaji CCTV.

"Što se tiče godina, razlika između njih je samo šest mjeseci. Očevi su im se borili u Drugom svjetskom ratu. Obojica su u mladosti proživljavali poteškoće. Oboje imaju kćeri", rekao je Alexander Gabuev, viši suradnik u think tanku Carnegie Endowment for International Peace i stručnjak za rusko-kineske odnose. "I obojica su sve više poput careva, podjednako opsjednuti obojenim revolucijama", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je svog je kineskog kolegu jednom prilikom nazvao svojim 'najboljim, najintimnijim prijateljem'. Nakon toga uslijedio je put u Peking, gdje je Xi uručio Putinu prvu kinesku medalju prijateljstva. "On je moj najbolji, najintimniji prijatelj", rekao je tada Xi. "Bez obzira na fluktuacije u međunarodnoj situaciji, Kina i Rusija uvijek su čvrsto uzimale razvoj odnosa kao prioritet."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno sličnosti

Prijateljstvo Između Xija i Putina nastavilo se usprkos golemom međunarodnom pritisku, otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Svega tri tjedna prije invazije, Putin je posjetio Peking i potpisao ono što je Kina nekada nazivala 'partnerstvom bez ograničenja', a kineski su se dužnosnici u narednim mjesecima klonili kritiziranja Rusije te su rusku 'specijalnu vojnu operaciju' odbijali nazivati invazijom ili ratom. Umjesto toga, ponavljali su ruski narativ da je za invaziju krivo širenja NATO-a.

Putina je, zauzvrat, već toliko puta istaknuo kako Rusija i Kina zajedničkim snagama 'prkose' unipolarnom svijetu na čelu s SAD-om, da su ga neki analitičari počeli nazivati 'glasnogovornikom Pekinga'.

Xi je i ovim svojim ovotjednim posjetom odlučio stati uz Putina, usprkos činjenici da Zapad već dovoljno sumnjičavo gleda na kineski vojni i gospodarski rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Zapad najviše brine kako će se prijateljstvo između Xija i Putina odraziti na opskrbu Moskve oružjem od strane Pekinga, rusko-kineski dvojac ostaje, čini se, čvrsto ujedinjen je u redovitim kritikama Zapada i njegovih multilateralnih institucija u kojima 'SAD ima ključnu riječ'.

U proteklih godinu dana puno se nagađalo o tome da će Xi kad-tad okrenuti leđa Putinu jer kineskom rastućem gospodarstvu nimalo ne odgovaraju globalni poremećaji uzrokovani ruskim ratom u Ukrajini. Međutim, rat traje i dalje, a dvojica čelnika su u dobrim odnosima koji su, čini se, čvršći nego ikad.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo