PUTIN DOČEKAO NAJBOLJEG PRIJATELJA / Kineski predsjednik Xi stigao u Moskvu u ulozi 'svjetskog mirotvorca', let njegova Boeinga bio najpraćeniji na svijetu

Image

'Danas će biti neformalan, ali izravan i vrlo važan sastanak između Putina i Xija. Šefovi država će po svom nahođenju pokrenuti najhitnija pitanja', naglasio je Peskov.

20.3.2023.
10:40
Play logo

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u trodnevni posjet Rusiji, a let njegova boeinga 747-89L u Moskvu na portalu Flightradar24 uživo je pratilo više od 81.000 ljudi, što ga je činilo najpraćenijim letom na svijetu.

Xi za daleka putovanja uglavnom koristi komercijalni boeing 747-89 koji iznajmljuje od aviokompanije Air China.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Popodne, otprilike u 16.30 sati po moskovskom vremenu, nastavit će se današnja međunarodna agenda predsjednika Vladimira Putina. Održat će se sastanak sa Xi Jinpingom", rekao je glasnogovornik Kremlja. Dodao je kako će dvojica čelnika država imati sastanak u četiri oka, nakon čega će uslijediti i neformalni ručak.

"Danas će biti neformalan, ali izravan i vrlo važan sastanak između Putina i Xija. Šefovi država će po svom nahođenju pokrenuti najhitnija pitanja", naglasio je Peskov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Opsežan program posjeta

"Prvo će biti službena ceremonija, zatim razgovori u četiri oka, razgovori s izaslanstvima koja sudjeluju, potpisivanje dokumenata te izjava za medije. Također, bit će upriličen i državnički domjenak. Program posjeta je opsežan “, zaključio je Peskov, dodajući da će se svi ovi događaji “teći jedan po jedan, sve će se odvijati u Velikoj palači Kremlja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Glasnogovornik Peskov kazao je također da će dvoje čelnika razgovarati o Ukrajini i kineskom mirovnom planu na razgovorima u Moskvi.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Na ovaj ili onaj način, teme koje su dotaknute u ovom planu, naravno, neizbježno će biti postavljene tijekom razmjene mišljenja o Ukrajini. Naravno, Ukrajina će biti na dnevnom redu", rekao je Peskov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Naravno, predsjednik Putin će pružiti iscrpna objašnjenja, tako da predsjednik Xi može iz prve ruke dobiti uvid u trenutnu situaciju s ruske strane", naglasio je Peskov.

Xi će biti prvi svjetski čelnik koji će se rukovati s Putinom nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) objavio uhidbeni nalog za ruskog čelnika u petak zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju od početka rata. Moskva te optužbe odbacuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Rusija će predstaviti Xijev posjet - prvi nakon što je ovaj mjesec osigurao treći predsjednički mandat bez presedana - kao dokaz da ima moćnog prijatelja spremnog stati uz njega protiv neprijateljskog Zapada koji, kako tvrdi, nastoji izolirati zemlju i poraziti je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Jačanje veze sa saveznicima

Posjet je za Xija diplomatski hod po žici, s tim da će Kina iznijeti prijedlog u 12 točaka za rješavanje ukrajinske krize, u isto vrijeme jačajući veze sa svojim saveznicima.

U članku objavljenom na početku njegova posjeta Moskvi, Xi je rekao da kineski prijedlog, objavljen prošli mjesec, odražava globalna stajališta i nastoji neutralizirati posljedice, no priznaje da rješenja nisu laka.

"Dokument služi kao konstruktivan čimbenik u neutraliziranju posljedica krize i promicanju političkog rješenja", napisao je Xi u članku objavljenom u Ruskoj Gazeti, dnevnom listu koji objavljuje ruska vlada, prema Reutersovu prijevodu s ruskoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Ukrajina i njezini zapadni saveznici vjerojatno će odbaciti svaki pokušaj osiguranja prekida vatre kao plan da se kupi vrijeme Putinu za pojačanje i odgodu u očekivanju ukrajinske protuofenzive.

Image
PAKT PROTIV AMERIKANACA /

Kina i Rusija nikad bliže: 'Uzajamno političko povjerenje nastavlja se produbljivati'

Mirovno rješenje kad ruske snage napuste ukrajinski teritorij

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da će razmatrati mirovno rješenje samo kada ruske snage napuste ukrajinski teritorij.

Kineski prijedlog sadrži samo opće izjave i nema konkretan prijedlog o tome kako okončati godinu dana dug rat u kojemu su ubijeni deseci tisuća ljudi, razoreni gradovi i milijuni prisiljeni da napuste svoje domove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

U tekstu za kineski list, objavljenom na internetskoj stranici Kremlja, Putin je napisao da polaže velike nade u posjet svojega "dobroga starog prijatelja" Xija, s kojim je prošle godine potpisao "neograničeno" strateško partnerstvo. On također pozdravlja i kinesku spremnost da posreduje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Zahvalni smo za uravnotežen stav… u vezi s događajima u Ukrajini, za razumijevanje njihove pozadine i pravih uzroka. Pozdravljamo kinesku spremnost da ima konstruktivnu ulogu u rješavanju krize", napisao je Putin.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici duboko su skeptični u pogledu kineskih motiva navodeći da je Kina odbila osuditi Rusiju i pružila joj je ekonomski spas dok joj druge zemlje nameću sankcije.

Sjedinjene Države i NATO nedavno su optužili Kinu da razmatra isporuku oružja Rusiji i upozorile je da to ne čini, a Kina je te optužbe odbacila.

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo