SPARTAN 3000

JUŽNA KOREJA OSNOVALA ELITNU JEDINICU KOMANDOSA: ‘Jedan od zadataka je i ubojstvo Kim Jong-una’

Zadnji put kada je Južna Koreja planirala obezglaviti vodstvo Sjeverne Koreje, ništa nije išlo po planu, piše New York Times.

Krajem ’60-tih, nakon što su sjevernokorejski komandosi pokušali uništiti predsjedničku palaču u Seulu, Južna je Koreja počela trajno trenirati tim sastavljen od zatvorenika i lutalica povučenih s ulica kako bi se ušuljali u Sjevernu Koreju i prerezali grlo njenom vođi Kim Il-sungu.

No nakon brutalnog treninga, tijekom kojeg su trojica kandidata poginula, misija je pred samo izvršenje iznenada prekinuta. Novopečeni komandosi, lišeni jedinog razloga postojanja, tada su se pobunili.

Pobili su svoje instruktore te se uspjeli autobusom probiti kroz više oružanih kordona sve do samog Seula, gdje su se, opkoljeni, raznijeli granatama. Sve je to desetljećima bilo skriveno od javnosti.

Onesposobiti Kima

Sada kada Kim Il-sungov unuk Kim Jong-un sve brže i uspješnije radi na vlastitom probramu projektila s nuklearnom bojevom glavom, Južna Koreja ponovo je počela razmišljati o napadu na vodstvo sjevernog susjeda.

Tako je južnokorejski ministar obrane Song Young-moo rekao zakonodavcima u Seulu kako će se do kraja godine ustrojiti obrambena postrojba specijalaca, opisana kao ‘postrojba za odstrel’.

Iako predstavnici Ministarstva obrane tvrde kako cilj postrojbe doduše neće biti odstrel sjevernokorejskog vodstva, već izvođenje prekograničnih prepada pomoću posebnih helikoptera i transportnih zrakoplova kojima bi noću prelazili u Sjevernu Koreju, američki mediji tvrde drugačije. Naime, prema objavljenim detaljima, jedinica Spartan 3000 imala bi oko 3000 pripadnika, a jedan od zadataka bio bi i – ubojstvo Kim Jong-una

Vlade rijetko javno obznanjuju namjeru ubojstva stranih državnika, ali Južna Koreja želi držati Sjever u nervozi oko posljedica nastavka razvoja nuklearnog oružja. Istovremeno, sve agresivnije ponašanje Juga cilja na prisiljavanje Sjeverne Koreje da prihvati punudu za pregovore predsjednika Moon Jae-ina.

Pitanje opstanka

Vojne vježbe južnokorejskih snagaFoto: afp

Radi se o teškom balansiranju između Moonovog preferiranja mirovnih razgovora i potrebe za odgovorom na egzistencijalno pitanje: kako može država bez nuklearnog arsenala odvratiti diktatora koji ga posjeduje?

“Najbolje osiguranje koje možemo postići, nakon posjedovanja vlastitog nuklearnog oružja, je da natjeramo Kim Jong-una da se boji za vlastiti život”, rekao je Shin Wok-sin, umirovljeni južnokorejski general.

Ova je mjera rezultirala i pitanjima da li Južna Koreja i njen najvažniji saveznik SAD pripremaju ubojstvo ili onesposobljavanje Kim Jong-una i njegovih glavnih pomoćnika prije nego što ovi narede napad.

Dok je američki državni tajnik Rex W. Tillerson izjavio kako Sjedinjene Države ne traže promjenu režima u Sjevernoj Koreji, Južnokorejci kažu kako je namjera novih taktika spriječiti sjevernokorejsku prijetnju, te je moguće da ih primjene s namjerom da preduhitre neprijatelja.

Amerika ukida zabranu

Prošlog je tjedna američki predsjednik Donald Trump pristao dozvoliti Južnoj Koreji izgradnju snažnijih balističkih projektila. SAD su pomogle Južnoj Koreji izraditi prve balističke projektile još u 70-tima, ali zauzvrat su postavile stroge restrikcije, kako bi spriječile utrku u naoružanju na poluotoku.

“Sada možemo graditi balističke projektile koji se mogu probiti u duboke podzemne bunkere u kakvima će se skrivati Kom Jong-un”, kaže Shin.

“Zamisao je da kod njih stvorimo strah sličan onome koji stvara nuklearno oružje, ali bez takvog oružja.”

Iako sve veći broj stanovnika Južne Koreje, posebno oni konzervativniji, želi da i njihova zemlja razvije vlastito nuklearno oružje, predsjednik Moon odlučan je u svojoj namjeri da ukloni svaki oblik takvog naoružanja sa svog poluotoka.

Upitan saveznik

Južnokorejske snage na granici sa Sjevernom KorejomFoto: afp

No nisu svi njegovi sugrađani suigurni da će ih Amerikanci pod svaku cijenu braniti.

‘VOJNA OPCIJA POSTOJI’: SAD više neće dugo trpjeti provokacije Sjeverne Koreje

“Hoće li Amerika intervenenirati u rat na poluotoku ako i njihov vlastiti Seattle bude pod prijetnjom sjedernokorejskog ICBM-a?”, pita se Park Hwee-rhak, vojni analitičar sa Sveučilišta Kookmin u Seulu.

Stoga Južna Koreja sada uvodi trostruki oružani program. Prvi dio je tzv. Kill Chain, čiji je cilj detektiranje nadolazećih raketnih napada iz Sjeverne Koreje.

Slijedi zračno-raketni obrambeni program, te inicijativa za masovno kažnjavanje i odmazdu, koja uključuje i gorespomenutu postrojbu za odstrel.

No većina i dalje smatra kako ovakva prijetnja nije dovoljna da odvrati Kim Jong-una. Nuklearna odmazda jedina je učinkovita stvar, tvrde.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr