IZRAEL (NAVODNO) IMA TERAPIJU ZA KORONU: / Izliječeni pacijenti koji su bili na rubu smrti - tajna je u posteljici?

Image

Pacijenti su liječeni terapijom koja se bazira na metodi liječenja imunoloških poremećaja te su korištene matične stanice iz posteljice

10.4.2020.
9:45
VOYO logo

Dok su gotovo svi znanstvenici svijeta u potrazi za cjepivom i lijekom kako bi se lakše izborili s koronavirusom, Izrael je napravio pomak. Naime, čak šestero bolesnika u Izraelu za koje se smatra da su bili u skupini visokog rizika smrtnosti je izliječeno terapijom koju provodi tvrtka Pluristema, javlja Israel Post.

Riječ je o preliminarnim podacima koje je dostavila spomenuta kompanija sa sjedištem u Haifi. Pacijenti su liječeni terapijom koja se bazira na metodi liječenja imunoloških poremećaja te su korištene matične stanice iz posteljice. Pacijenti su po tjedan dana liječeni u trima izraelskim medicinskim centrima te im je lijek davan kao pacijentima kojima ništa drugo nije pomagalo. Ovo je eksperimentalni lijek i zato su se odlučili za njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UGLEDNI BIOLOG I GENETIČAR SMATRA DA HRVATSKA MOŽE POBIJEDITI KORONAVIRUS: /

'Imamo lijekove i tradiciju, u pozitivnom smo naletu'

Image
UGLEDNI BIOLOG I GENETIČAR SMATRA DA HRVATSKA MOŽE POBIJEDITI KORONAVIRUS: /

'Imamo lijekove i tradiciju, u pozitivnom smo naletu'

Neki pacijenti se odvikavaju od respiratora

Svi pacijenti imali su tegobe zbog akutnog respiratornog zatajenja i upalnih komplikacija povezanih s Covidom-19. Četvero pacijenata je isto tako imalo i zatajenje drugih organskih sustava kao što su bubrežni i kardiovaskularni zastoj. Kako piše Jerusalem Post, kompanija Pluristem je izvijestila da, osim što su pacijenti preživjeli, kod četvero se pokazao napredak u respiratornim parametrima dok su troje u naprednoj fazi odvikavanja od respiratora.

Image

In the premises of Samu31, a SMUR team is preparing for an intervention with a patient detected with coronavirus while France is in confinement to fight against the coronavisrus crisis, Covid-19, since March 17, 2020. The Help Service Medicale d Urgence de la Haute-Garonne, SAMU 31, is responsible for managing pre-hospital emergencies. April 9, 2020, Toulouse, France. Dans les locaux du Samu31, une equipe du SMUR se prepare pour une intervention avec un malade detecte au coronavirus alors que la France est en confinement pour lutter conte la crise du coronavisrus, Covid-19, depuis le 17 mars 2020. Le Service d Aide Medicale d Urgence de la Haute-Garonne, SAMU 31, a comme mission la prise en charge des urgences pre-hospitalieres. 9 avril 2020, Toulouse, France., Image: 513267851, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Frédéric Scheiber / AFP / Profimedia

Dvoje pacijenata s prijašnjim medicinskim stanjima pokazalo je klinički napredak uz poboljšanje disanja. Pluristem je vrlo zadovoljan rezultatima pa poručuju da će tako nastaviti i dalje kako bi pomogli što većem broju pacijenata. Što se terapije tiče, riječ je o PLX stanicama koje mogu dovesti do preokreta opasne prekomjerne aktivacije imunološkog sustava što može umanjiti kobne simptome upale pluća i opće upale tkiva pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati tih istraživanja još nisu provjerljivi

U najtežoj fazi koronavirusa, koja se zove "citokinska oluja", dolazi do pretjerane reakcije pacijentova imunološkog sustava koji ga zapravo ubija žestokim autoimunim reakcijama. U toj fazi može pomoći "imunomodulacijska terapija". Ova izraelska tvrtka sada želi pokrenuti multinacionalno kliničko ispitivanje o liječenju komplikacija koje su povezane s koronavirusom pa se već o toj temi vode razgovori s europskim i američkim regulatorima.

Ipak, tek daljnja neovisna istraživanja mogu provjeriti imaju li i koliko te matične stanice praktičnu učinkovitost jer očito za sada samo Izrael ima tu tehnologiju pa podaci izraelskih istraživanja još uvijek nisu provjerljivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo