OPET POD BOMBAMA

IPAK NASTAVILI UDARATI PO ALEPU: ‘Bombardirat ćemo sve dok bude bilo bandita’

Istočni dio Alepa u petak je ponovo izložen teškom bombardiranju, a Ujedinjeni narodi (UN) upozoravaju da desetke tisuća raseljenih unutar grada kojima, u trenutku kada su im hitno potrebna skloništa od sve nižih temperatura, hitno treba pomoć, javljaju agencije.

“Cijelu noć, sve do sada, granatiranje nije stalo”, kazao je Abu Omar iz četvrti Kalasa u Alepu. Većina pobunjeničke enklave u tom sjevernom sirijskom gradu je sada pod kontrolom vladinih snaga čije snage nastavljaju napredovati.

Kako zaštiti ljude?

“Najveća briga nam je kako zaštititi sve te ljude”, kazala je Linda Tom iz Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u Damasku.

Posljednjih tjedana je u vladin, zapadni dio Alepa prešlo 40.000 raseljenih koji su se pridružili masi od 400.000 raseljenih koji su se već prije nalazili u zapadnom Alepu. UN novopridošle opskrbljuje s dva obroka dnevno, a većinu čine žene i djeca.

PET KILOMETARA ZA SPAS 8000 LJUDI: Prekinuti sirijski udari u Alepu, počinje izvlačenje civila

Sve je veća i strepnja za sudbinu mladih muškaraca za koje kruže glasine da su zarobljenici vladinih snaga. UN upozorava na izvješća o stotinama mladića koji su “nestali” nakon prelaska u dijelove grada pod kontrolom vojske Bašara al-Asada.

Teško je ustanoviti činjenično stanje

“”Dok je vrlo teško ustanoviti činjenice u tako nejasnoj i opasnoj situaciji, primili smo uznemirujuće optužbe o nestanku muškaraca koji su prešli na područja pod kontrolom vladinih snaga”, rekao je u Ženevi glasnogovornik UN-ovog ureda za ljudska prava Rupert Colville.

U dijelovima područja Alepa pod kontrolom pobunjenika, koji se sve više smanjuju, u nezavidnoj se situaciji nalazi više od 100.000 civila. UN strahuje da su pobunjenici Fronte Fateh al-Šam (nekadašnja Fronta al-Nusra) spriječili bijeg nekih civila pred borbama, što bi se potencijalno moglo okarakterizirati kao ratni zločin.

Rekli da prestaju pa nastavili bombardirati

Iako je Rusija u četvrtak, na opće iznenađenje, u četvrtak objavila “prekid borbenih operacija na istočni Alep zbog evakuacije civila”, u petak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio da će se bombardiranja nastaviti sve dok u Alepu bude “bandita”.

KRAJ JE BLIZU: Sirijski režim osvojio posljednju pobunjeničku utvrdu. Pogledajte snimke iz Alepa

“Nakon humanitarne pauze, udari su se nastavili i nastavit će se sve dok u Alepu bude bandita”, rekao je Lavrov u Hamburgu gdje sudjeluje na sastanku šefova diplomacija OESS-a.

Pobunjenici sumnjaju u namjere Rusije i sirijskog režima i pred gubitkom su svojeg najvažnijeg uporišta u Siriji.

Promatrači pad Alepa drže neizbježnim. U ratu u Siriji je od 2011. poginulo više od 300.000 ljudi, a zemlju je napustilo više od polovice stanovništva.

Povratak na Net.hr