Play ponuda

Ima nade - Ljubljanska banka izgubila spor

shimmer fallback

Nakon 13 godina sudskoga spora protiv Ljubljanske banke prvi štediša Ljubljanske banke iz Bosne i Hercegovine nadomak je velike pobjede.

6.12.2010.
11:43
Play ponuda

Spor protiv Ljubljanske banke, koji se poveo u Frankfurtu na Majni 1997, ovih dana se dovršava u Ljubljani, a štediša Ljubljanske banke iz Bosne i Hercegovine prvi je nadomak tome da svoj novac dobije nazad. Sud u Ljubljani 23. listopada 2010. godine donio je pravomoćno rješenje kojim se Ljubljanskoj banci nalaže da štediši iz Sarajeva isplati 81.118 dolara njegove štednje s pripadajućim kamatama.

Franc Bucik, odvjetnik štediše koji ne želi da mu se ime pojavljuje u medijima, kaže da je izvršenje presude u tijeku.

Otprije je poznato da je Ljubljanska banka cijelu svoju imovinu prenijela na Novu ljubljansku banku, te da nije proglasila stečaj kako bi spriječila mogućnost da isplata devizne štednje postane obveza slovenske države.

U međuvremenu, Slovenija je još 1993.godine zabranila sve parnice u vezi sa starom štednjom u Sloveniji, a zabrana je trajala punih 16 godina. Za to vrijeme prevareni su građani pokretali sporove u Italiji, Hrvatskoj, Njemačkoj i Strasbourgu, a tek rijetki uspjeli su se naplatiti zapljenom imovine banke uglavnom u hrvatskim filijalama.

Prije ovog slučaja, u ožujku ove godine Općinski sud u Ljubljani presudio je u korist Zagrepčanke Milice Gaković, no kako se banka žalila, njezina presuda još nije pravomoćna. Sud u Ljubljani tada je objavio da raspolaže sa 140 sličnih parnica, a spor štediše iz Bosne donekle se razlikuje samo po tome što je pokrenut u Njemačkoj. Odvjetnik Franc Bucik kaže da je njegov klijent podnio tužbu u Njemačkoj na osnovi zakona prema kojemu stranci mogu biti tuženi u Njemačkoj ako se dokaže da imaju imovinu u toj zemlji. Kako je štediša dostavio takve dokaze, njemački se sud gotovo deset godina bavio slučajem Ljubljanske banke, piše Večernji list.

Vezani članci:

arti-201010140817006 arti-201003120316006

Play ponuda
Play ponuda