TJERA PO SVOM

IAKO REFERENDUM NIJE USPIO: Orban hitno mijenja ustav kako bi spriječio dolazak izbjeglica

Mađarski premijer Viktor Orban pokrenuo je u ponedjeljak postupak kako bi ustavom zabranio ‘premještaj’ tražitelja azila u Madžarsku, ustvrdivši da time ispunjava volju birača koji su se na nevažećem referendumu očitovali protiv prihvata izbjeglica.

“Strani državljani se ne mogu premještati u Mađarsku”, napisao je konzervativni premijer u nacrtu ustavnog amandmana objavljenom na mrežnoj stranici parlamenta.

“Strani državljani (osim građana Europske unije) mogu živjeti u Mađarskoj samo na temelju osobnog zahtjeva koje će mađarske vlasti obraditi u skladu s odredbama donesenim u parlamentu”, navodi se još u tom nacrtu.

REFERENDUM MU PROPAO, ALI ORBAN IMA NOVI PLAN I TVRDI: ‘Postigli smo izniman rezultat!’

Takva bi formulacija trebala spriječiti provedbu svakog programa raspodjele izbjeglica u Mađarskoj o kojemu odlučuju zemlje članice EU-a. Zastupnici će o amandmanu glasati 8. studenog.

Potpora nije upitna

On bi bez poteškoća trebao dobiti potrebnu potporu dviju trećina zastupnika, budući da premijerova većinska stranka Fidesz može računati na glasove krajnje desne stranke Jobbika.

ORBAN IMA NOVU IDEJU: ‘Sve izbjeglice treba protjerati na veliki otok izvan Europske unije!’

Na referendumu koji je Viktor Orban organizirao 2. listopada, 98,3 posto birača se izjasnilo protiv premještaja izbjeglica, ali je je odaziv bio tek 40 posto, zbog čega referendum nije valjan.

No Orban je proglasio “veliku pobjedu” koja mu, smatra, daje legitimitet za promjenu ustava kako bi onemogućio da se zajedničke odluke EU-a u vezi s migrantima primjenjuju u njegovoj zemlji.

Povratak na Net.hr