LIJEČNICA UHIĆENA

NIJE NI IMALA TUMOR! Pacijenticu poslala na uklanjanje maternice i jajnika te na tešku kemoterapiju

Liječnicu iz Bihaća Nikolinu Balaban uhitila je u petak policija pod sumnjom da je počinila teško kazneno djelo jer je jednu pacijenticu bez potrebe poslala na radikalnu kirurški intervenciju i potom na kemoterapiju iako ona uopće nije imala malignu bolest, prenijeli su lokalni mediji u BiH.

Balaban koja je šefica odjela za patologiju zaposlena u bolnici “Irfan Ljubijankić” privedena je po nalogu županijskog tužiteljstva, potvrdila je glasnogovornica policije Snežana Galić.

Uhićenu liječnicu tužiteljstvo tereti za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno nesavjesnog liječenja.

I prije imala sporne slučajeve

Mediji su ranije objavili kako se za uhićenu liječnicu veže cijeli niz spornih slučajeva liječenja.

Posljednji je iz ožujka ove godine kada se 32-godišnja Bišćanka Armina Rekić potužila kako joj je Balaban potpuno pogrešno dijagnisticirala invazivni karcinom maternice.

Na temelju pogrešne dijagnoze na Rekić je obavljena operacija uklanjanja maternice, jajnika i okolnih limfnih čvorova. Nakon toga počela je ići na kemotrerapije i zračenja no naknadna patohistološka analiza uklonjenog tkiva obavljena u Sarajevu pokazala je kako ona uopće nije imala maligni tumor.

Navodno je riječ o tek jednom od deset sličnih slučajeva u kojima su benigne promjene na tkivu tretirane kao zloćudni tumori.

Liječnica Balaban u bihaćkoj je bolnici angažirana od rujna 2016. kamo je došla iz Prijedora gdje je također obnašala dužnost šefice odjela za patologiju.

Povratak na Net.hr