I Australija je dobila svoju Jadranku Kosor

Julija Gillard (48) postala je u četvrtak prva premijerka Australije nakon što ju je vodstvo vladajuće Laburističke stranke izabralo na čelnu poziciju umjesto dosadašnjeg premijera i predsjednika stranke Kevina Rudda.

Na skupu stranke u srijedu navečer Gillard, koja je obavljala dužnost zamjenice premijera od dolaska laburista na vlast 2007. godine, zatražila je glasovanje o povjerenju čelniku stranke. Rudd je prvo sazvao izbore za čelništvo stranke, a kad je vidio da su mu izgledi mali samo je prepustio mjesto dotadašnjoj zamjenici.

Vlada Kevina Rudda je posljednjih mjeseci gubila na popularnosti zbog najave uvođenja novih poreza. Dosadašnji premijer je rekao da svojoj zamjenici prepušta mjesto na čelu stranke i države kako bi povećao izglede laburista na izborima zakazanim za listopad ove godine.

Gillard je u vladi dosad bila zadužena za pitanja zapošljavanja i radničkih odnosa. Ona će zajedno sa svojim zamjenikom Wayneom Swanom u četvrtak položiti prisegu a sastav vlade objavit će naknadno.

Povratak na Net.hr