'SCHATZGRABER'

HITLEROV ‘LOVAC NA BLAGO’: Na Arktiku otkrivena tajna nacistička baza iz Drugog svjetskog rata

Tek će se doznati njena kompletna namjena, ali novootkrivena nacistička baza na Arktiku krila je desetljećima na stotine drevnih artefakata.

Ruski znanstvenici otkrili su na Arktiku tajnu nacističku bazu imena ‘Schatzgraber’, odnosno ‘Lovac na blago’ izgrađenu 1942. godine, samo godinu dana nakon što je Hitler izvršio invaziju na Rusiju.

NAJGORI OD NAJGORIH: Ovo je 15 najzloglasnijih nacista odgovornih za smrt milijuna ljudi

Garnizon koji je boravio u Schatzgraberu tijekom Drugog svjetskog rata evakuiran je nacističkom podmornicom nakon što su se otrovali konzumirajući zaraženo meso polarnog medvjeda.

Još se ne zna točna svrha ove tajne arktičke baze, ali vjeruje se da je koristila za istraživanje i pronalazak drevnih artefakata kojih su u bazi ruski znanstvenici pronašli više od 500.

10 NAJGORIH ZLOČINA KOJE SU POČINILI NACISTIČKI SS ODREDI: Pod Himmlerom stvarali oružje koje je čak i sam Hitler zabranio

Baza se nalazi u samom Arktičkom krugu te je bila od velike važnosti zbog meteoroloških instrumenata na njoj jer su meteorološke prognoze bile vrlo važne za planiranje vojnih operacija.

Otok na kojem se ona nalazi bio je vrlo važan i tijekom Hladnog rata kad su se Sjedinjene Države i Rusija nadmetale za kontrolu nad Arktikom.

Povratak na Net.hr