GOTOVO JE - ZA NEKOLIKO DANA STIŽU 'COVID PUTOVNICE': / Bilo gdje u EU uz pomoć QR koda moći će se provjeriti da osoba nije zarazna

Image
20.5.2021.
21:38
Profimedia

Nakon sastanka od šest sati između Vijeća EU, Europskog parlamenta i Komisije ispregovarala je provođenje uredbe koja uspostavlja digitalnu zelenu potvrdu kao lakši način putovanja po EU do završetka pandemije koronavirusa. Kako javlja Večernji list, ovaj zakon omogućuje stupanje na snagu cijelog novog sustava od 1. lipnja.

Covid-putovnica, drugim riječima digitalna zelena potvrda, omogućit će da se bilo gdje u EU uz pomoć očitavanja QR koda, provjeri i utvrdi da osoba s potvrdom nije zarazna.

Tri su predviđena načina na koji se to potvrđuje - u potvrdi mora stajati podatak da je osoba cijepljena protiv Covida, da je preboljela bolest ili da ima friški negativni nalaz PCR testa.

'Covid-putovnica nije putna isprava'

Ljudi će s takvom potvrdom moći prelaziti granice između država članica EU bez podvrgavanja restriktivnim mjerama poput samoizolacije ili obaveznog testiranja po dolasku na odredište ili povratku s odredišta. Oni bez potvrde također će moći putovati, ali za njih će vrijediti restriktivnije mjere kao što su samoizolacija i testiranje, piše Večernji list.

'TO JE VITALNO ZA NAS KAO TURISTIČKU ZEMLJU': Austrija želi uvesti 'zelene' covid-putovnice početkom lipnja

shimmer fallback
shimmer fallback

"Potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom", istaknuo je Europski parlament u priopćenju.

No, neke države s restriktivnijom politikom lockdowna, teoretski će moći odrediti mjere samoizolacije i osobama s digitalnom zelenom potvrdom. Ipak, to se u pravilu ne bi trebalo događati. EP je zatražio i besplatno PCR testiranje za potrebe ishođenja Covid-putovnice. Prema konačnom dogovoru, Komisija će iz europskog proračuna izdvojiti 100 milijuna eura za plaćanje tog troška, javlja Večernji list.

Dakle, građani mogu očekivati da će ti testovi za njih biti besplatni.

12 mjeseci na snazi

Uredba o digitalnim potvrdama trebala bi biti na snazi 12 mjeseci i potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, ističe EP u priopćenju. Države članice moraju prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice i to za cjepiva odobrena u EU-u. Trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

Članice Unije mogu same odlučiti hoće li prihvatiti i potvrde o cijepljenju drugih članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za cjepiva koja je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na popis za hitnu uporabu.

Potvrde će se verificirati kako bi se spriječila prijevara i krivotvorenje, a provjeravat će se i vjerodostojnost elektroničkih pečata sadržanih u ispravi. Osobni podaci dobiveni na temelju potvrda ne mogu se pohraniti u članicama Unije u koje se putuje i neće postojati središnja baza podataka uspostavljena na razini EU-a.

Javan popis institucija

Popis institucija koji će obrađivati i primati podatke bit će javan kako bi građani mogli ostvariti svoja prava na zaštitu podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka, navodi EP.

Parlament je u pregovorima tražio da se omogući besplatno testiranje na covid-19 i to da nijedna članica ne uvodi dodatne restrikcije za putnike. Njemačka i Švedska bile su među zemljama koje su se protivile tim prijedlozima.

Naposlijetku su članice pristale suzdržati se od nametanja dodatnih ograničenja, poput testiranja ili karantene, osim ako je to nužno zbog javnozdravstvenih razloga. Europska komisija, koja je također sudjelovala u pregovorima, obvezala se izdvojiti 100 milijuna eura za kupnju testova, a bude li potrebe spremno je još 100 milijuna.

Sporazum će omogućiti EP-u da donese zakon u tjednu od 7. lipnja, a brojnim zemljama EU-a da testiraju sustav prije njegova pokretanja krajem lipnja. Certifikati su odvojeni od planova za otvaranje EU-a za cijepljene građane iz trećih zemalja.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno