(NE)SLOBODA MEDIJA

EUROPSKA UNIJA O NAPADU NA NOVINARE: ‘Pozorno pratimo što se događa’

Europska unija pozorno prati izvješća o događajima u Turskoj, gdje je policija upala u redakciju novina Zeman, kritičnih prema aktualnoj turskoj vlasti.

Priopćeno je to iz Europske službe za vanjsko djelovanje, nakon što je EU u više navrata upozorila Tursku da kao zemlja kandidat mora poštivati visoke demokratske standarde, uključujući i slobodu medija.

Slobodni i neovisni mediji ključni su za demokratsko društvo, te slobodni protok informacija i ideja, uz osiguranje transparentnosti i integriteta.

Svaka zemlja, posebno ona koja pregovara za članstvo u EU mora osigurati osnovna prava, uključujući slobodu izražavanja, te pravičnost suđenja u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

‘OVO JE MRAČNO RAZDOBLJE ZA NAŠU ZEMLJU’ Policija upala u redakciju dnevnog lista koji kritizira predsjednika

Turska policija je u petak navečer zauzela prostorije dnevnog lista Zaman u Istanbulu nesklonog islamsko-konzervativnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, nakon sudske odluke da taj list stavi pod nadzor.

Policija je suzavcem i vodenim topovima rastjerala stotine ljudi koji su se okupili ispred sjedišta lista u Istanbulu i ušla u zgradu, izvijestio je novinar AFP-a. Reuters je prenio da je policija razbila ulazna vrata i da snimke pokazuju obračun sa zaposlenicima lista u zgradi.

Povratak na Net.hr