PROTIV CETA-e

EUROPSKA UNIJA NA KLIMAVIM NOGAMA: Nizozemci se spremaju za referendum

Mogućnost potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade izazvalo je nezadovoljstvo u Nizozemskoj. Tamošnji mediji javljaju da je u Nizozemskoj već prikupljeno dvije trećine od potrebnih 300 tisuća potpisa za organiziranje referenduma o tom CETA-i.

Europski parlament ovog bi tjedna trebao početi raspravu o CETA-i. Kako bi se sporazum prihvatio, moraju ga ratificirati parlamenti svih zemalja članica, a nizozemsko protivljenje pokazatelj je jačanja euroskepticizma u toj zemlji. Ukoliko potpisivanje CETA-e propadne, uzdrmat će to stabilnost cijele Europske unije.

‘Potpisivanje CETA-e bila bi prijetnja demokraciji’

U peticiji se navodi kako bi potpisivanje tog ugovora bila prijetnja demokraciji, a previše moći bi se dalo velikim kompanijama. To bi imalo velike posljedice za nacionalno tržište rada, društvene, ekološke i potrošačke standarde, prenosi Dutch news.

‘TTIP i CETA su staromodni trgovinski sporazumi kojima je interes kompanija važniji od ljudi koji žive u tim zemljama’, rekao je Niesco Dubbelboer, jedan od zagovornika referendumske inicijative.

RUTTE-NETHERLANDS-POLITICS-BREXIT

Nizozemski premijer Mark Rutte još uvijek se pokušava nositi s time da se nizozemska javnost proljetos izjasnila protiv sporazuma o trgovinskom pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji. Nizozemska je također glasovala protiv Ustava Europske unije 2005. godine.

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr