ODLIČNE VIJESTI / Zaustavlja se rast cijena, a ni rate kredita neće otići u nebo? 'Vrhunac je prošao, inflacija će se vratiti ispod 2 posto'

Image

'Pomno pratimo najnovija događanja oko koronavirusa', kazao je francuski guverner, dodajući da 'omikron ne bi trebao previše promijeniti ekonomske izglede'

29.11.2021.
16:08
Shutterstock

Dužnosnici Europske središnje banke (ECB) uvjeravaju građane koji se suočavaju s naglom inflacijom da pritisak na troškove života neće potrajati, te su uvjereni da nova varijanta koronavirsa, omikron, ne predstavlja preveliku brigu, piše Bloomberg.

Tako su u tjednu alarmantnih podataka o potrošačkim cijenama i ponovnoj zabrinutosti za rast cijena, kreatori politike - od predsjednice ECB-a Christine Lagarde, do članice njemačkog izvršnog odbora Isabel Schnabel - nastojali preuzeti kontrolu na porukama koje se šalju.

Ubrzanje inflacije

Prema statistikama objavljenim u ponedjeljak, španjolska inflacija u studenom se ubrzala na najvišu razinu u tri desetljeća od 5,6 posto, a očekuje se da će i njemačko izvješće pokazati sličan ishod. Ekonomisti predviđaju da će podaci eurozone u utorak dostići 4,5 posto, što bi bio najbrži tempo inflacije u povijesti jedinstvene valute.

Schnabel je u ponedjeljak njemačkim medijima kazala kako razumije zabrinutost brojnih ljudi. "To ima veze s izvanrednom gospodarskom situacijom", rekla je, navodeći neobične bazne učinke, povećanje troškova energije i sirovina.

'Postoji rizik zbog omikrona, ali dosad smo puno naučili...'

Dodatak komunikacijskom izazovu ECB-a je iznenadna pojava omikron varijante koronavirusa.

"Postoji rizik, ali mislim da smo puno naučili, poznajemo ovog neprijatelja, znamo instrumente koje trebamo koristiti i mjere opreza koje trebamo poduzeti, ljudi su cijepljeni, postoje nove terapije", rekla je Lagarde talijanskim medijima u nedjelju navečer. U međuvremenu, "inflacija koju smo vidjeli povezana je s privremenim pojavama, a za zemlju poput Italije posebno je posljedica povećanja troškova energije", rekla je.

'Omikron ne bi trebao promijeniti ekonomske izglede'

Guverner centralne francuske banke, Francois Villeroy de Galhau, ima sličnu poruku te inzistira na tome da su velika povećanja cijena privremena. Istovremeno pokušava biti optimističan što se tiče koronavirusa. “Moramo pomno pratiti najnovija događanja oko koronavirusa”, kazao je francuski guverner, dodajući da "omikron vjerojatno ne bi trebao previše promijeniti ekonomske izglede”.

ECB reagira na izvješća o novoj varijanti kao i na alarmantne naslove o inflaciji baš u trenutku kada se dužnosnici pripremaju za veliku odluku o budućnosti poticaja sredinom prosinca.

Podaci Njemačke mogli bi pokazati inflaciju blizu 6 posto, prema Bundesbanki. U početnom izvješću Sjeverne Rajne-Vestfalije, najveće države u zemlji, koristeći nacionalne metode izračuna, procijenjeno je da je inflacija skočila na 5,1 posto. U sljedećoj po veličini, Bavarskoj i u matičnoj državi ECB-a, Hessenu, inflacija iznosi 5,3 posto.

"Očekujemo da će se studeni pokazati kao vrhunac", rekla je Schnabel, predviđajući da će se inflacija u eurozoni vratiti ispod 2 posto, što je ujedno i cilj ECB-a. Schnabel je prošlog tjedna za Bloomberg kazala da su rizici od inflacije sada "iskrivljeni".

Kada se može očekivati popuštanje inflacije?

U Španjolskoj je rezultat od 5,6 posto bio najbrži od 1992. godine, a podudara se s rezultatom koji je također koristio mjeru usklađenu s Europskom unijom. Guverner španjolske centralne banke, Pablo Hernandez de Cos, signalizirajući kako se njegova procjena razlikuje od Schnabelina, je kazao da to nije razlog za žurbu sa zaustavljanjem kupnje obveznica.

"Inflacija će početi vrlo značajno popuštati u drugom tromjesečju 2022.", rekao je de Cos na bankarskom forumu u Madridu u ponedjeljak. "Monetarna i fiskalna politika moraju izbjeći prerano uklanjanje poticaja", dodao je.

Odluka ECB-a u prosincu odredit će parametre politike otkupa obveznica nakon planiranog završetka programa za hitne slučajeve pandemije u ožujku, piše Bloomberg.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali