Play ponuda

ZVONA ZVONE NA UZBUNU / Panika zavladala istočnom Europom: Minirano najveće skladište oružja u regiji, eksplozija bi bila kao u Hirošimi

Image
Foto: Twitter

Još od početka sukoba Rusije i Ukrajine u Moldaviji raste zabrinutost zbog skladišta streljiva u Cobasni

28.2.2023.
8:54
Twitter
Play ponuda

Bivši vojni inspektorat Ministarstva obrane Moldavije priopćio je da su oružane snage Pridnjestrovlja postavile eksploziv u sva skladišta oružja unutar odcijepljene regije, uključujući i skladište streljiva u Cobasni, tako da bi, ako započne bilo kakva vojna operacija, mogla izazvati katastrofalnu štetu u dijelovima Moldavije, Transnistrije i Ukrajine.

Inače, skladište streljiva Cobasna najveće je u istočnoj Europi i sadrži do 20.000 tona oružja i streljiva iz sovjetskog doba. Vjeruje se da ga čuva oko 1500 ruskih vojnika.

Još od početka sukoba Rusije i Ukrajine u Moldaviji raste zabrinutost zbog skladišta streljiva u Cobasni, a neki smatraju da bi se oružje koje se tamo nalazi moglo koristiti u potencijalnom budućem vojnom sukobu, prenosi Blic.

Image
'NAPETI SU ODNOSI' /

Putin je korak do širenja sukoba? Poništio je dekret podrške suverenitetu Moldavije u rješavanju separatističkog sukoba

Image
'NAPETI SU ODNOSI' /

Putin je korak do širenja sukoba? Poništio je dekret podrške suverenitetu Moldavije u rješavanju separatističkog sukoba

Osim toga, Akademija znanosti Moldavije utvrdila je da bi eksplozija oružja koje se nalazi u skladištu streljiva, kojem je odavno istekao rok trajanja, bila ekvivalent atomskom bombardiranju Hirošime i Nagasakija. Zabrinutost zbog takvog događaja porasla je nakon eksplozije u Bejrutu 2020.

Obustavljaju letove

Mađarska niskotarifna aviokompanija "Wiz Air" objavila je da će od 14. ožujka obustaviti letove za glavni grad Moldavije Kišinjev zbog zabrinutosti za sigurnost zračnog prostora.

Sigurnost putnika i posade ostaje prioritet za "Viz Air", a zbog nedavnih događaja u Moldaviji i povećanog rizika u zračnom prostoru te zemlje, donesena je odluka da se od 14. ožujka obustave svi letovi za Chisinau, navodi se u priopćenju.

Moldavske vlasti za civilno zrakoplovstvo rekle su da je odluka iznenadna i vrijedna žaljenja, izvijestio je Reuters.

"Wiz Air" je naveo da će kao zamjenu uvesti dodatne letove iz rumunjskog grada Iasija, uključujući nove linije za Berlin, te više letova za Barcelonu, Milano, Bergamo, Bolognu, Rim, Dortmund, Larnaku, London i Treviso.

Spremni na puni spektar prijetnji

Moldavski ministar vanjskih poslova Nico Popescu rekao je u srijedu da je Moldavija spremna na ono što je nazvao "puni spektar prijetnji", usred strahovanja da bi Rusija mogla intenzivirati napore da destabilizira zemlju.

Napetosti između Rusije i Moldavije nedavno su porasle otkako su ruski projektili usmjereni na Ukrajinu ušli u moldavski zračni prostor.

Play ponuda
Play ponuda