INCIDENT

ERDOGAN TVRDI: “Dijelovi ruskog aviona pali su u Tursku i ozlijedili dvije osobe”

Turski predsjednik Tayyip Erdogan kazao je u srijedu kako je Turska jednostavno branila svoju sigurnost i “prava naše braće” u Siriji.

Erdogan je kazao kako su zrakoplov pogodili dok se nalazio u turskom zračnom prostoru te da je zrakoplov kasnije pao u Siriju. Neki zrakoplova pali su u Tursku i ozlijedili dvije osobe, tvrdi Erdogan, piše CNBC.

Ruske bombardere pratit će lovci

“Ne kanimo utjecati na eskalaciju ovog incidenta. Mi smo samo branili vlastitu sigurnost i prava svoje braće”, rekao je Erdogan, istaknuvši da se turska politika prema Siriji neće mijenjati.

“Nastavit ćemo s humanitarnim angažmanom na objema stranama sirijske granice. Odlučni smo u namjeri da poduzmemo sve potrebne mjere kako bismo spriječili dolazak novog vala imigranata”.

Rusi su objavili kako će njihove bombardere na protuterorističkim operacijama u Siriji pratiti borbeni lovci.

IZA NEPRIJATELJSKIH LINIJA: Sirijski komandosi spasili su ruskog pilota?

U Siriji će također unaprijediti proturaketnu obranu te će u vojnoj bazi u Latakiji postaviti raketni sustav S-400.

INCIDENT KOJI JE POTRESAO SVIJET: Ovako su Turci srušili ruski zrakoplov

Rusija tvrdi kako turski zrakoplovi nisu ni pokušali uspostaviti radio ili vizualni kontakt s posadom te da prema njihovim podacima zrakoplov nije prešao granicu s Turskom.

BOMBARDERE ĆE PRATITI LOVCI: Rusi tvrde da Turci nisu pokušali uspostaviti vezu s zrakoplovom

“Zrakoplov se zadržao 17 sekundi”

Američki dužnosnik u utorak je za Reuters izjavio da Washington vjeruje kako je zrakoplov pogođen na području sirijskoga zračnog prostora nakon kratkog upada u turski zračni prostor. Podaci se temelje na detekciji toplinskog traga zrakoplova.

No Turska je, u pismu upućenom UN-ovu Vijeću sigurnosti, objasnila da je zrakoplov srušen u njihovu zračnom prostoru. Zajedno s drugom letjelicom, zrakoplov se u turskome zračnom prostoru zadržao 17 sekunda, ušavši u njega približno milju, unatoč tomu što je, dok se približavao, deset puta upozoren da promijeni smjer letenja, stoji u turskom pismu.

Povratak na Net.hr