TERORIZAM U FRANCUSKOJ

DŽIHADIST UŽIVO PRENOSIO MONSTRUOZNO UBOJSTVO POLICAJCA U PARIZU: ‘Ne znam što ću s dječakom’

ISIS-ov borac koji je ubio policijskog časnika i njegovu ženu u noći s ponedjeljka na utorak u pariškom predgrađu Magnanvilleu svoj je monstruozni napad uživo prenosio preko Facebooka.

Muškarac, identificiran kao 25-godišnji Larossi Abballa, tijekom prijenosa napada uživo na Facebook profilu je rekao: “Ne znam što ću učiniti s dječakom.” Francuski stručnjak za sigurnost David Thomson rekao je da je Abballa objavio jezive slike ubijenog para na internetu kao i 13-minutni video uz opravdanje za ono što je učinio. Na snimci se vidjelo kako Abballa sjedi na kauču dok govori u kameru, a iza njega se vidi dječak. Njegov Facebook profil je ugašen u jutarnjim satima, piše Daily Mail.

Ubili ga specijalci

Jean-Baptiste Salvaing (42) zadobio je devet ubodnih rana u trbuh, a ubojstvo se dogodilo u kući u Magnanvilleu. Nakon tri sata bezuspješnih pregovora specijalci iz postrojbe RAID su upali u kuću i ubili Abballa koji se zabarikadirao u objektu. Čule su se eksplozije i pucnjava. Specijalci su u kući našli i tijelo žene, supruge ubijenog časnika, koja je također radila za policiju.

Potom su pronašli njihova trogodišnjeg sina i spasili ga. Dječak je bio u potpunom u šoku, ali je neozlijeđen, te je primio liječničku pomoć.

Još dvije osobe povezane s Abballom uhićene su u utorak ujutro.

Inače, Larossi Abballa 2013. godine osuđen je zbog sudjelovanja u džihadističkoj skupini povezanoj s Pakistanom.

Osuđen je na tri godine zatvora, šest mjeseci uvjetno zbog ‘zločinačkog udruživanja s ciljem pripremanja terorističkih akata’. Na sudu je tada bilo još sedam osoba. Daily Mail javlja kako je Abballa u zatvoru proveo samo nekoliko mjeseci, a smatra se da je zadržao svoje veze s grupom koja je slala džihadiste u Afganistan.

FRANCE-ATTACKS-POLICE

Zakleo se na vjernost šefu IS-a

Agencija Islamske države Amaq priopćila je da iza napada stoji ta radikalna islamistička skupina. “Izvor agencije Amaq: borac Islamske države ubio je zamjenika zapovjednika policijske postaje u gradu Les Mureauxu i njegovu ženu”, navodi se na internetskim stranicama Amaqa.

Ubojica francuskog policajca i njegove supruge na širem pariškom području zakleo se prije tri tjedna na vjernost šefu Islamske države (IS) i imao je “listu meta”, izjavio je danas pariški tužitelj Francois Molins.

Na mjestu ubojstva otkrivena je lista drugih potencijalnih meta na kojoj su imena repera, novinara, policijskih službenika i ostalih javnih osoba, istaknuo je Molins i dodao da su pronađena po tri telefona i noža te jedan zakrvavljeni nož.

Larossi Abballla poslao je u 20.52 sati video-snimku u trajanju od dvanaest minuta na stotinjak kontakata u kojoj preuzima odgovornost za čin te dva tvita na računu otvorenom početkom lipnja.

Dijete ubijenog para pronašli su nakon ubojstva elitni policajci u stanju šoka te je smjesta hospitalizirano, dodao je Molins.

Povratak na Net.hr