'NEĆE DIRATI SLOBODE'

DRAMA U TURSKOJ SE NASTAVLJA: Erdogan proglasio tromjesečno izvanredno stanje u zemlji!

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan proglasio je večeras tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj poslije neuspjelog pokušaja vojnog puča, javlja Independent.

Erdogan je rekao da je izvanredno stanje uvedeno ne bi li se sačuvala demokracija te da tim potezom ne namjerava ograničiti temeljna ljudska prava građana već da će se time ojačati demokratske vrijednosti, slobode i vladavina prava, prenosi BBC.

“Vijeće ministara odlučilo je proglasiti izvanredno stanje u trajanju od tri mjeseca”, izjavio je turski predsjednik u obraćanju koje je u srijedu navečer uživo prenosila televizija nakon sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost koja je trajala gotovo pet sati, pišu agencije.

‘Stradalnici i mučenici’

Ta je mjera bila “nužna za brzo iskorjenjivanje svih elemenata terorističke organizacije upletene u pokušaj puča”, rekao je Erdogan misleći pritom na mrežu propovjednika Fethullaha Gülena kojega je optužio da je poticao puč. Gülen je iz progonstva u SAD-u opovrgnuo svaku upletenost, prenosi AFP.

Nakon sastanka turske vlade i objave uvođenja izvanrednog stanja Erdogan je odao počast onima koji su izgubili život u pokušaju vojnog udara i nazvao ih “mučenicima”.

Nacija neće “nikada zaboraviti hrabrost i žrtvu onih koji su izgubili svoje živote”, rekao je te dodao kako se druge države trebaju prestati petljati u turske poslove: “Ovaj narod ima pravo odrediti vlastitu sudbinu”.

Dekretima će upravljati državom

Režim Recepa Tayyipa Erdogana je u 72 sata smijenio, suspendirao ili pritvorio gotovo 50.000 vojnika, policajaca, sudaca, državnih službenika i nastavnika nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara.

Po odredbama turskog ustava, za trajanja izvanrednog stanja odluke donosi vlada, ali njome predsjeda predsjednik države, a ne premijer. Odluke se donose dekretima sa zakonskom snagom.

Erdogan je rekao da će pokrajinski guverneri dobiti povećane ovlasti dok traje izvanredno stanje, dodajući da će oružane snage djelovati pod zapovjedništvom vlade. “Europa nema pravo kritizirati ovu odluku”, dodao je Erdogan, pretpostavljajući da će Europska unija, koja sve više kritizira stanje ljudskih prava u Turskoj i koja je pozvala Ankaru da se suzdrži od čistki u državnim ustanovama, izraziti zabrinutost, prenosi Hina.

Sve o dramatičnim zbivanjima u Turskoj možete pročitati OVDJE.

Povratak na Net.hr